Κατάθλιψη, αλκοόλ, ουσίες: Οταν οι αθλητές «λυγίζουν»

Κατάθλιψη, αλκοόλ, ουσίες: Οταν οι αθλητές «λυγίζουν»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα που σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση των επαγγελματιών αθλητών. Οι αποκαλύψεις του ζωντανού θρύλου της κολύμβησης Μάικλ Φελπς, του σταρ του ΝΒΑ Κέβιν Λοβ και του Λαμάρ Οντομ ή του Μπλέικ Γκρίφιν, αλλά και το βίντεο-ντοκουμέντο της Αστυνομίας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Τάιλερ Χάνεϊκατ, έφεραν ξανά στην επικαιρότητα τη «βραδυφλεγή» βόμβα που κρύβεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και τη λάμψη των αθλητών. Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η κατάθλιψη χτυπά αθλητές που εγκαταλείπουν την ενεργό δράση. Πλέον, αυτή η μάστιγα έχει επεκταθεί και σε εν ενεργεία αθλητές.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η απόφαση ιδιοκτητών ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, οι οποίοι ζητούν και τον φάκελο ψυχικής υγείας των παικτών που υπογράφουν συμβόλαιο.

Την περασμένη σεζόν, ο άσος των Καβαλίερς, Κέβιν Λοβ, μοιράστηκε μέσω γνωστής αμερικανικής ιστοσελίδας το προσωπικό δράμα του και τη μάχη που δίνει απέναντι στην κατάθλιψη. Ο 29χρονος παίκτης περιέγραψε την ημέρα που υπέστη για πρώτη φορά κρίση πανικού κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού και έστειλε το δικό του μήνυμα σε όσους διστάζουν να μιλήσουν για την ψυχική τους υγεία: «Δεν ήξερα αν συνέβαινε πραγματικά, όμως συνέβη. Ηταν σαν να έχω ένα σπασμένο χέρι ή έναν τραυματισμένο αστράγαλο. Ημουν στον πάγκο, δεν άκουσα σχεδόν τίποτα από όσα είπε ο προπονητής και απλά ένιωθα την καρδιά μου να χτυπάει δυνατά, ασυνήθιστα. Ολα γύριζαν, ο αέρας έγινε πιο λίγος. Οταν σηκώθηκα, ήξερα ότι δεν μπορώ να μπω στο παιχνίδι, δεν γινόταν σωματικά. Νόμισα ότι πέθαινα». Ο All-Star φόργουορντ των Καβς δεν δίστασε να μοιραστεί το πρόβλημά του με τον κόσμο του μπάσκετ, στέλνοντας μήνυμα και σε άλλους αθλητές: «Ηθελα να το μοιραστώ για εμένα, αλλά κυρίως γιατί σχεδόν κανείς δεν μιλάει για την ψυχική υγεία». Οπως ανακοινώθηκε, ο Αμερικανός αθλητής θα τιμηθεί για την ανοιχτή τοποθέτησή του στις 3 Νοεμβρίου με το βραβείο «Χρυσό Κλειδί».

Το μήνυμα του Λοβ έδωσε το έναυσμα και σε άλλους παίκτες οι οποίοι με τη σειρά τους μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες. Ενας από αυτούς ήταν ο Ντεμάρ Ντε Ρόζαν, ο οποίος με ανάρτησή του αποκάλυψε τη δική του περιπέτεια με την κατάθλιψη, ενώ επίσης ευχαρίστησε τον Λοβ για την ώθηση που έδωσε σ’ εκείνον αλλά και σε άλλους αθλητές. Οπως ο πρώην ΝΒΑέρ Νέιτ Ρόμπινσον, που δήλωσε ότι το ΝΒΑ του προκάλεσε κατάθλιψη.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Λοβ βρέθηκε στο The Today Show και μίλησε για το θέμα, ενώ οι Ντεμάρ Ντε Ρόζαν και Μάρκους Μόρις μίλησαν στο ESPN για το πώς πολλοί αθλητές αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη μέσα από το αλκοόλ, αλλά και τις ουσίες. «Γνωρίζω αθλητές που πίνουν καθημερινά για να καθησυχάσουν τους εαυτούς τους. Ετσι το αντιμετωπίζουν. Και ξέρετε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο παίκτης των Σέλτικς Μόρις, ενώ ο Ντε Ρόζαν συμπλήρωσε: «Εχω δει ανθρώπους να προσπαθούν να ελέγξουν τον πόνο τους μέσω του αλκοόλ, με αποτέλεσμα να γίνουν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Πιο επιθετικοί, πιο ευαίσθητοι, πιο αυτοκαταστροφικοί». Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει τα όσα ισχυρίζονται οι αστέρες του ΝΒΑ είναι και η περίπτωση του Τάιλερ Χάνεϊκατ.

Σύμφωνα με τον βοηθό προπονητή των Χιούστον Ρόκετς, Τζον Λούκας, τέσσερις στους δέκα παίκτες του ΝΒΑ πάσχουν από κατάθλιψη. Ο κορυφαίος γιατρός Ουίλιαμ Πάρχαμ (διευθυντής ψυχικής υγείας στον σύνδεσμο παικτών του ΝΒΑ) συμφωνεί. Οπως αποκαλύπτει το ESPN, ύστερα από όλες αυτές τις εξελίξεις, ιδιοκτήτες ομάδων του ΝΒΑ ζητούν πλέον τον φάκελο ψυχικής υγείας προτού υπογράψουν με έναν συγκεκριμένο παίκτη.

Το πρόβλημα αυτό, όμως, δεν αφορά μόνο το ΝΒΑ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Μάικλ Φελπς είχε συγκλονίσει με τις αποκαλύψεις του στο CNN, ενώ το χόκεϊ επί πάγου (NHL) έχει λάβει ειδικά μέτρα με στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Δύο πρώην παίκτες του NHL πρόκειται να ξεκινήσουν μια περιοδεία στον Καναδά για να μιλήσουν ανοιχτά σε νέους αθλητές. Η κατάθλιψη έχει «χτυπήσει» την πόρτα και στο αμέρικαν φούτμπολ (NFL). Ο πρώην παίκτης των Πάνθερς και των Ρέιβενς, Στιβ Σμιθ Τζούνιορ, μοιράστηκε τη μάχη του με την κατάθλιψη στην ιστοσελίδα του NFL, δηλώνοντας πως ένιωθε πολύ μόνος και συναισθηματικά καταπονημένος παρά τις επιτυχίες του μέσα στο γήπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή