Ο αρχιεπίσκοπος Βιγκάνο ζητεί την παραίτηση του Πάπα

Ο αρχιεπίσκοπος Βιγκάνο ζητεί την παραίτηση του Πάπα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Την παραίτηση του Πάπα Φραγκίσκου ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, που κατηγόρησε σε μακροσκελή επιστολή του τον Ποντίφικα για συνειδητή συγκάλυψη του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον Αμερικανό καρδινάλιο Θίοντορ Μακάρικ.

Χρησιμοποιώντας πρωτοφανή σκληρή γλώσσα, ο αρχιεπίσκοπος Βιγκάνο κάνει λόγο για «σύμφωνο σιωπής, που θυμίζει τις μεθόδους της μαφίας». Στην επιστολή του, ο αρχιεπίσκοπος συνεχίζει: «Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ζητήσει επανειλημμένως πλήρη διαφάνεια στην Εκκλησία. Σε αυτή τη συγκυρία, την τόσο δραματική για την επιβίωση του Ρωμαιοκαθολικισμού, ο Ποντίφικας οφείλει να αναγνωρίσει τα σφάλματά του και σύμφωνα με την αρχή της μηδενικής ανοχής, οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα, παραιτούμενος μαζί με όλους τους καρδιναλίους και επισκόπους, οι οποίοι συγκάλυψαν τις πράξεις του Μακάρικ».

Πριν από δύο εβδομάδες, η Δικαιοσύνη της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ κοινοποίησε το πόρισμα έρευνας, που αποκάλυψε ότι 301 ιερείς της εν λόγω πολιτείας είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά ανηλίκους τα τελευταία 70 χρόνια.

Ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή του αρχιεπισκόπου Βιγκάνο δέχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκο από τους δημοσιογράφους, καθώς επέστρεφε με το αεροσκάφος του Βατικανού την Κυριακή από το Δουβλίνο. Ο Ποντίφικας απέφυγε, όμως, να απαντήσει, λέγοντας στους δημοσιογράφους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Είχε ενημερώσει

Στην επιστολή του, ο αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει ότι ενημέρωσε πρώτη φορά τον Πάπα Φραγκίσκο τον Ιούνιο του 2013 για τις πράξεις του καρδιναλίου Μακάρικ. Ο Βιγκάνο υπήρξε απεσταλμένος της Αγίας Εδρας στην Ουάσιγκτον μεταξύ 2011 και 2016, ενώ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχε ενημερώσει το Βατικανό από το 2006 για τις υπόνοιές του. Ο Μακάρικ έγινε ο πρώτος καρδινάλιος τους τελευταίους αιώνες που ωθείται σε παραίτηση, ύστερα από εσωτερική έρευνα του Βατικανού. Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι ο Μακάρικ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά 16χρονο αγόρι.

Οι πρώτες αποκαλύψεις σεξουαλικών εγκλημάτων από καθολικούς ιερείς έγιναν χάρη στην έρευνα της εφημερίδας Boston Globe, η οποία οδήγησε σε καταιγισμό καταγγελιών για παρόμοια κρούσματα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Χιλή και Αυστραλία, καταφέρνοντας αποφασιστικό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η επιστολή-έκκληση του Βιγκάνο προς τον Πάπα για παραίτηση συνοδεύεται από επανειλημμένες αναφορές σε «δίκτυο ομοφυλόφιλων, που δραστηριοποιείται στους κόλπους της εκκλησίας» και συγκαλύπτει κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή