Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πίστευε κανείς πως μετά τους δυο-τρεις βανδαλισμούς που σημειώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, με αποκορύφωμα αυτόν του Βυζαντινού και Χριστιανού Μουσείου, οι ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού θα έβαζαν μυαλό. Ακόμη κι αν προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα αδιανόητα αυτά περιστατικά, θα περίμενε κανείς ότι θα φρόντιζαν για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ασφαλείας σε μουσεία και χώρους, την αύξηση του μόνιμου φυλακτικού προσωπικού και την απαραίτητη εκπαίδευσή του, τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Ειδικά όταν κομπάζουμε για την αύξηση του τουρισμού και των επισκεπτών στα μουσεία.

Αλλά… τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Η διάρρηξη στον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκας δεν είναι μικρή υπόθεση. Ούτε η αφαίρεση των εισπράξεων από τα εισιτήρια και των χρημάτων από το πωλητήριο (19.000 ευρώ σύνολο). Δηλαδή του δημοσίου χρήματος. Από τους δημοφιλείς σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη μαζί με την Κνωσό και το Μουσείο Ηρακλείου, κι όμως δεν έχει συναγερμό ούτε κάμερες ασφαλείας, μόνο 3 μόνιμους φύλακες και 13 έκτακτους αλλά κανέναν νυχτοφύλακα.

Με τη σιγουριά όλων αυτών, οι εισπράξεις μεταφέρονται κάθε τρεις ημέρες σε τράπεζα του Αγίου Νικολάου. Αυτό συμβαίνει και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους με πολύ μεγαλύτερα έσοδα στο ταμείο, όπως λ.χ. στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Αρα κάποιοι γνώριζαν ότι υπήρχαν στο νησάκι χρήματα για μέρες. Οτι δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας ούτε συναγερμός, όπως ότι το χρηματοκιβώτιο ήταν σε ένα δωματιάκι δίπλα στο εκδοτήριο.

Ομως, παρότι ορισμένοι επιμένουν ότι ο χώρος δεν έχει ρεύμα ή ότι δεν επαρκεί η γεννήτρια του ΤΑΠ, οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι η υποδύναμή της είναι ισχυρή (είχε κοστίσει 20.000 ευρώ). Αυτή δίνει ρεύμα στο αναψυκτήριο και το πωλητήριο και θα μπορούσε συνεπώς με το χρηματοκιβώτιο να υπάρχει συνδεδεμένος συναγερμός.

Είναι μικρές λεπτομέρειες που δείχνουν το κλίμα και κυρίως τις ελλείψεις. Αυτό με το οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι υπήρξε και καλή πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στη Σπιναλόγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή