Οι μουφτήδες και η δημοκρατία

Οι μουφτήδες και η δημοκρατία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​περίπτωση των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής είναι χαρακτηριστική ενός τρόπου άσκησης αντιπολίτευσης. Πολλές αντιπολιτευτικές γραφίδες, ακόμα και φιλελεύθερες, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ως προδότη επειδή προτείνει να εκλέγονται αντί να διορίζονται. Καμιά δεν μπαίνει στην ουσία. Καμιά δεν εξηγεί ότι από το 1920 η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε την ανάδειξη των μουφτήδων με εκλογές. Οτι ο νόμος άλλαξε το 1991 και έκτοτε οι μουφτήδες διορίζονται «νόμιμα» από την κυβέρνηση και άρα οι εκλεγόμενοι από τη μειονότητα παίρνουν τη ρετσινιά του «ψευδομουφτή» και τις κατηγορίες για «αντιποίηση αρχής».

Ο εκλεγμένος «ψευδομουφτής» Ξάνθης Εμίν Αγγά –Πομάκος, όχι Τούρκος(!)– αντιμετώπισε 14 τέτοιες δίκες. Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης. Ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις. Ομοίως έπραξε και για τον διωκόμενο «ψευδομουφτή» Κομοτηνής Ιμπραήμ Σαρίφ.

Είναι πιθανόν οι εκλεγμένοι μουφτήδες να είναι φερέφωνα του τουρκικού προξενείου και να εκπέμπουν λόγο μίσους και προπαγάνδας. Ομως πλανώνται όσοι νομίζουν ότι με το να τους φιμώνουν ξεμπερδεύουν με την αντίδραση της μειονότητας. Είναι η ίδια λογική που λέει ότι, αν κάνεις δικτατορία και φιμώσεις την ελεύθερη έκφραση, ξεμπερδεύεις με την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας.

Υπό την πίεση των Ευρωπαίων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να πάρει κάποια μέτρα εκδημοκρατισμού. Πρόκειται όμως για ημίμετρα. Η μεν σαρία (ισλαμικός νόμος) καταργείται, αλλά «εθελοντικά». Οποιοι μουσουλμάνοι θέλουν εξακολουθούν να δικάζονται με αυτήν. Ετσι, η χώρα μας παραμένει η μοναδική στον Δυτικό κόσμο που την εφαρμόζει. Για δε την εκλογή των μουφτήδων, ας μη νομίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την καθολική ψήφο, όπως προέβλεπε ο νόμος του 1920. Μηχανεύεται τρόπους φίμωσης, όπως π.χ. να περιορίζονται οι εκλέκτορες σε ένα σώμα ανάλογο της δικής μας Ιεράς Συνόδου, ώστε να ελέγχονται από το κράτος.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηθικό πλεονέκτημα, θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα των μειονοτήτων δραστικά και δημοκρατικά, κυρώνοντας την ευρωπαϊκή σύμβαση-πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων που η Ελλάδα υπέγραψε ήδη το 1997. Αυτά πρέπει να τονίζει μια δημοκρατική αντιπολίτευση, αντί να επιτίθεται στην εκλογή των μουφτήδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή