Νέες προτεραιότητες από Τσίπρα – Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό σχήμα

Νέες προτεραιότητες από Τσίπρα – Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό σχήμα

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή πρόκειται να σκιαγραφήσει αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα κλείσει τον κύκλο των αλλαγών που άνοιξαν στις αρχές τις εβδομάδας με την ανάδειξη του Πάνου Σκουρλέτη ως νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και, ακολούθως, τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η οριοθέτηση του πλαισίου εντός του οποίου ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να κινηθεί η κυβέρνησή του το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να βασιστεί σε δύο άξονες: κατά πρώτον, στην υλοποίηση ενός κυβερνητικού προγράμματος έξω από τους στενούς μνημονιακούς περιορισμούς, ενός προγράμματος «ιδιοκτησίας» της κυβέρνησης, η οποία θα δοκιμάσει στην πράξη τους βαθμούς ελευθερίας που συνεπάγεται η έξοδος από τα μνημόνια. Και, κατά δεύτερον, στην είσοδο σε προεκλογική τροχιά, καθώς ουσιαστικά έχει ανοίξει μια μακρά προεκλογική περίοδος, με ορίζοντα τον επόμενο Μάιο και την πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να προσδιορίσει το στίγμα που θέλησε να δώσει στην κυβέρνηση με τις αλλαγές που έκανε. Πάντως, το νέο κυβερνητικό σχήμα προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με κομματικά στελέχη και βουλευτές να εκφράζουν ενδοιασμούς για επιλογές που έγιναν και για το προφίλ με το οποίο η νέα κυβέρνηση θα απευθυνθεί στους πολίτες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι περισσότερο αυτό της σύγχυσης, παρά εκείνο της διεύρυνσης με σαφή πολιτική στόχευση. Βεβαίως, τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο κόμμα υπάρχουν και οι δυσαρεστημένοι, εκείνοι που θεωρούσαν εαυτούς «υπουργοποιήσιμους» και είδαν να χάνεται ακόμα μία ευκαιρία –προφανώς η τελευταία στη διάρκεια της παρούσας θητείας– να λάβουν υπουργικό χρίσμα. Μένει να φανεί εάν η δυσαρέσκεια αυτή θα εκδηλωθεί δημοσίως ή θα καταπνιγεί για άλλη μία φορά ενώπιον του κεντρικού στόχου που είναι η παράταση του βίου της κυβέρνησης. Πάντως, με την επιλογή να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για την ανάδειξη νέου γραμματέα πριν από τον ανασχηματισμό, η κυβερνητική ηγεσία απέφυγε την εκδήλωση της όποιας δυσαρέσκειας στο ανώτατο κομματικό όργανο, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει, τελικά, και το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανάδειξης νέου γραμματέα ή να προκαλέσει και κάποια άλλη υποψηφιότητα απέναντι στην επιλογή του κ. Τσίπρα.

Εξαγγελίες

Τις επόμενες ημέρες στο μικροσκόπιο του Μαξίμου μπαίνει η ολοκλήρωση της δέσμης εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ηδη έχει γίνει η βασική επεξεργασία διαφορετικών σεναρίων από το οικονομικό επιτελείο και από άλλα υπουργεία που εισηγούνται θεσμικές παρεμβάσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον κ. Τσίπρα. Ηδη ο πρωθυπουργός έδωσε, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, ένα αρχικό πλαίσιο, αναφερόμενος σε φοροαπαλλαγές και σε παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφορούν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Την κατάργηση του υποκατώτατου η κυβέρνηση επιχείρησε και στο παρελθόν, είχε όμως συναντήσει την αντίδραση των θεσμών. Εφόσον τώρα προχωρήσει, θα προβληθεί ως σαφές δείγμα της ανεξαρτησίας κινήσεων που διαθέτει πλέον η κυβέρνηση.

Χωρίς αιχμές η παράδοση – παραλαβή

Σε ήπιους τόνους, χωρίς αιχμές, πραγματοποιήθηκαν χθες οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντιστοίχως, η πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη αναμένεται να παραδώσει σήμερα την ηγεσία του υπουργείου στη νέα υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στη συνέχεια, η κ. Γεροβασίλη θα παραλάβει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο έχει οριστεί η κ. Κατερίνα Παπακώστα, που επίσης θα αναλάβει καθήκοντα σήμερα.

Νέες προτεραιότητες από Τσίπρα – Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό σχήμα-1

Στη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη 1» εστίασαν οι κ. Αλ. Χαρίτσης και Π. Σκουρλέτης στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Εσωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας –πλέον– του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε μαζέψει τα πράγματά του από το υπουργείο Εσωτερικών πριν ακόμα την επίσημη εισήγηση του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Κατά την τελετή παράδοσης του υπουργικού θώκου στον κ. Αλέξανδρο Χαρίτση –παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη και της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου– οι δύο άνδρες εστίασαν στη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη 1», που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο εμπνευστής του «Κλεισθένη 1» Πάνος Σκουρλέτης δεν έκρυψε τα οφέλη του νέου εκλογικού συστήματος για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η μεταρρύθμιση είναι για εμάς που θα δώσουμε τη μάχη των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, ένα όπλο για να καταρτίσουμε πλατιές, νικηφόρες συνεργασίες, αλλά με σαφές προγραμματικό στίγμα –και το υπογραμμίζω το “προγραμματικό στίγμα”– με όρους διακριτότητας, με όρους προγραμματικής ηγεμονίας», τόνισε ο τέως υπουργός. «Κορυφαία στιγμή στο έργο του υπουργείου» αποκάλεσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών τον «Κλεισθένη 1». «Επρεπε να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια (σ.σ. για την απλή αναλογική) και στο τοπικό επίπεδο, γιατί είναι κατ’ εξοχήν οι τοπικές κοινωνίες εκείνη η κλίμακα και εκείνο το πεδίο στο οποίο μπορούν να δομηθούν συναινέσεις, μπορούν να δημιουργηθούν νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες», τόνισε ο κ. Αλ. Χαρίτσης.

«Η ώρα των λύσεων»

Λίγο νωρίτερα, ο επί τρία χρόνια και επτά μήνες υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε παραδώσει την ηγεσία του υπουργείου στον αντικαταστάτη του κ. Σταύρο Αραχωβίτη σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε σε πολύ ζεστό κλίμα. Ο νέος υπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών. «Τα προβλήματα είναι γνωστά. Είναι πλέον η ώρα των λύσεων και όχι της καταγραφής», τόνισε. Υφυπουργός, εκτός από τον Βασίλη Κόκκαλη, στο ίδιο υπουργείο ορίστηκε και η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Νέες προτεραιότητες από Τσίπρα – Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό σχήμα-2

Ο Στ. Κοντονής παρέδωσε τη σκυτάλη στον νέο υπουργό Μιχ. Καλογήρου, ο οποίος έθεσε τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Το μεγάλο στοίχημα

Χωρίς αιχμές για την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα και με σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία αποχαιρέτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σταύρος Κοντονής παραδίδοντας τη σκυτάλη στον νέο υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος έθεσε και τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου. Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι στο εξής «η βελτίωση της καθημερινότητας δικαστών, δικηγόρων και γενικά των παραγόντων της Δικαιοσύνης, η επιτάχυνση του έργου της και το μεγάλο στοίχημα της συνταγματικής αναθεώρησης».

Νέες προτεραιότητες από Τσίπρα – Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό σχήμα-3

Θερμός εναγκαλισμός του Σταύρου Αραχωβίτη με τον Βαγγέλη Αποστόλου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο νέος υπουργός έκλεισε τη σύντομη παρέμβασή του με τη φράση «δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό». Ο απερχόμενος υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στη μάχη της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να αφεθεί η χώρα να γυρίσει πίσω και να επανέλθει το σύστημα αυτό που δομείται με τον κ. Μητσοτάκη, τη νέα Δεξιά και ακροδεξιά στοιχεία». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε «ρομαντικός και σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε συστημικές παγίδες». Κατά την παράδοση – παραλαβή ήταν παρόντες οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, καθώς και η επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή