Στο αρχηγείο της Cosco στη Σαγκάη ο κ. Κοτζιάς

Στο αρχηγείο της Cosco στη Σαγκάη ο κ. Κοτζιάς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές με την ηγεσία της Cosco είχε στη Σαγκάη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Ο κ. Κοτζιάς είχε εκτενείς συνομιλίες με αντιπροσωπεία της μεγάλης κινεζικής εταιρείας στο αρχηγείο της Cosco στη Σαγκάη, η οποία ήταν και ο τελευταίος σταθμός του υπουργού Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην ασιατική χώρα.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε, επίσης, με τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ και τον επίτιμο πρόεδρο Γιανγκ Τζιεμιάν και στελέχη του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Σαγκάης. Στο ευρύτερο σκέλος των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών στην Κίνα περιλαμβανόταν και επαφές με τον ομόλογό του, αλλά και σημαντικά στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος και της κινεζικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς και η σημαντική διπλωματική αποστολή που τον συνόδευσε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη έθεσαν όλο το πλέγμα των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας. Επισήμαναν την ανάγκη η ήδη υφιστάμενη συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού, να διευρυνθούν έτι περαιτέρω. Είναι γνωστό ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων προς την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη και η Αθήνα έχει ήδη συνομολογήσει σειρά συμφωνιών για περαιτέρω συνεργασία. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν, μάλιστα, μνημόνιο συνεργασίας και για τον πολιτισμό, όπου ήδη Αθήνα και Πεκίνο συμμετέχουν σε σχετικά φόρουμ και σχήματα (όπως π.χ. το Παγκόσμιο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών).

Σήμερα ο κ. Κοτζιάς θα βρεθεί στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Gymnich), η οποία θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο. Στο επίκεντρο του Gymnich θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι διατλαντικές σχέσεις. Στην άτυπη συνάντηση θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι των υποψηφίων κρατών προς ένταξη στην Ε.Ε. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει στο άτυπο γεύμα εργασίας που έχει διοργανώσει η αυστριακή προεδρία, με θέμα «Κρίσιμες υποδομές και ψηφιοποίηση». Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κροατία, όπου το Σάββατο θα διεξαχθεί στο Ντουμπρόβνικ φόρουμ με κεντρικό θέμα «Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα, η Μεσόγειος, η Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή