Προστασία έναντι των ξένων πιστωτών αναζητεί η Folli Follie

Προστασία έναντι των ξένων πιστωτών αναζητεί η Folli Follie

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση δικαστικής προστασίας από τους πιστωτές της στην αλλοδαπή φέρεται να βρίσκεται η διοίκηση της Folli Follie, προκειμένου να διαχειριστεί την αναδιάρθρωση των ομολογιακών της δανείων που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Η προοπτική αυτή έχει θορυβήσει τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες, έχοντας ήδη αιφνιδιαστεί με την αντίστοιχη προσφυγή στην Ελλάδα, διερευνούν τις εναλλακτικές τους. Μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν δικαστική απόφαση που να τους επιτρέψει την ανάληψη της κυριότητας ή και τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεών τους, προεξέχουσας της συμμετοχής της τάξης του 35% της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα.

Νομικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως ενδεχομένως η κίνηση των τραπεζών προς αυτό τον σκοπό να γίνει κατά τη συζήτηση της αίτησης της Folli Follie για υπαγωγή της στο άρθρο 106 A΄ του πτωχευτικού δικαίου, που θα γίνει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 12 Σεπτεμβρίου. Ηταν άλλωστε αυτή η μονομερής απόφαση της Folli Follie –να προσφύγει στο πτωχευτικό χωρίς να ενημερώσει καμιά από τις τράπεζες– που έχει δημιουργήσει έντονη δυσπιστία απέναντί της.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος, όταν ξέσπασε η κρίση στη Folli Follie, οι τράπεζες αξίωσαν και έλαβαν πρόσφατες εξασφαλίσεις από την ελληνική εισηγμένη μεταξύ των οποίων η προαναφερθείσα συμμετοχή αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Στο Λουξεμβούργο

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Folli Follie υπολογίζεται στα επίπεδα των 47 εκατ. ευρώ. Ομως η επιχείρηση συμφερόντων της οικογενείας Κουτσολιούτσου έχει πολλούς ακόμα πιστωτές, μεταξύ των οποίων και ομολογιούχους δύο εκδόσεων: η μία αφορά 249,5 εκατ. ευρώ που εκδόθηκαν από τη συνδεδεμένη με τον όμιλο FF Group Finance Luxembourg II S.A., η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο, και η άλλη 150 εκατ. σε ελβετικό φράγκο. Η Folli φέρεται να έχει δεχτεί εισηγήσεις από τους συμβούλους της να αναζητήσει προστασία και στο εξωτερικό. Το ενδεχόμενο απέκτησε πρόσθετες πιθανότητες υλοποίησης μετά την καταγγελία δανειακής σύμβασης του ελληνικού ομίλου από ξένο πιστωτή, που συνοδεύτηκε από κατάπτωση σχετικής εγγυητικής επιστολής της εισηγμένης αξίας 20 εκατ. ευρώ στις 8 Αυγούστου. Η εν λόγω σύμβαση είχε τη νομική μορφή Schuldscheindarlehen, δηλαδή είναι δανειακή σύμβαση υπό το γερμανικό δίκαιο. Η Folli έχει άλλη μία τέτοια σύμβαση ύψους 31 εκατ. ευρώ. Της υποδεικνύεται έτσι αρμοδίως η προσφυγή και σε ξένη πτωχευτική προστασία με επικρατέστερο το Λουξεμβούργο, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες θα επιδιώξουν να κινηθούν τάχιστα ώστε να αποφύγουν τη συμπερίληψή τους σε ένα γκρουπ πιστωτών που αθροίζουν απαιτήσεις της τάξης των 550 εκατ. ευρώ και όπου η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δανεισμού στο εξωτερικό ενδέχεται να σημάνει για αυτές βαθύ κούρεμα και απώλεια των εδώ δικαιωμάτων τους. Ετσι στις 12 Σεπτεμβρίου στο Πρωτοδικείο είναι πιθανότατη η παράσταση των τραπεζών εναντίον της αίτησης του αιτούντος εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ή και αίτησή τους για υπό όρους ένταξη της Folli Follie σε καθεστώς προστασίας.

Η έρευνα

Εν τω μεταξύ, ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε και εξετάζει τον φάκελο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα στα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στελέχη της Folli Follie, ενώ παράλληλα διερευνά τυχόν σοβαρά κακουργήματα. Η έρευνά του πάντως στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση και πιθανολογείται ότι μπορεί να διερευνηθούν και τυχόν καθυστερήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή