Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Πάρτι εξαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας

Κύριε διευθυντά

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αύξηση των ποσοτήτων οικονομικής ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕ) που θα υποχρεωθεί να πουλήσει η ΔΕΗ, διότι ο στόχος μείωσης του μεριδίου της στην προμήθεια δεν έχει επιτευχθεί. Πρόκειται για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ που, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση και τον νόμο, έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους προμηθευτές να φτιάξουν μείγμα ΗΕ αντίστοιχο σε κόστος με της ΔΕΗ και επομένως να προσφέρουν καλύτερες τιμές και να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Ομως έχει επανειλημμένως γραφεί ότι μεγάλες ποσότητες αγοράζονται από εμπόρους που τις χρησιμοποιούν για εξαγωγές αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη, χωρίς φυσικά να ωφελείται ο καταναλωτής. Το εύλογο ερώτημα, που για πολλοστή φορά έχω θέσει, είναι γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος, με αποτέλεσμα η ζημιογόνος ΔΕΗ να υφίσταται περαιτέρω ζημία και να ωφελούνται οι έμποροι αντί του καταναλωτή;

Η ΡΑΕ έχει δηλώσει ότι η διαδικασία πώλησης εντάσσεται στις ρυθμίσεις του μοντέλου αγοράς που ισχύει και επομένως δεν μπορεί να μπει κανείς περιορισμός. Ομως, αγαπητοί της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, «αγορά» σημαίνει ότι αυτός που επιθυμεί να πουλήσει προσφέρει και αυτός που θέλει ν’ αγοράσει αγοράζει στην τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά. Οι πωλήσεις ΝΟΜΕ είναι κάτι διαφορετικό. Η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλήσει, δεν είναι μια επιχειρηματική πράξη από την οποία προσδοκά κέρδος. Συνεπώς οι πωλήσεις ΝΟΜΕ είναι κάτι διαφορετικό, τι σχέση έχει «ο φάντης με το ρετσινόλαδο»; Η ΡΑΕ γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, διότι το 2014 έπειτα από δημόσια διαβούλευση κατέληξαν σ’ ένα σύνολο κανόνων με στόχο η ενέργεια αυτή να χρησιμοποιείται για να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Προφανώς το κείμενο αυτό έχει αγνοηθεί.

Γράφηκε και κάτι ακόμη πιο τρελό, ότι δηλαδή οι δανειστές δεν επιτρέπουν ελέγχους. Με άλλα λόγια σημαίνει ότι οι δανειστές με πρόσχημα το όφελος του καταναλωτή θέλουν να πλουτίζουν οι έμποροι που δεν έχουν πελάτες στη λιανική! Δεν μπορώ να το δεχτώ, και στην ακραία περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβαίνει, γιατί οι διαπραγματευτές μας δεν το κατήγγειλαν; Περίμενα το υπουργείο να εγκαλέσει τη ΡΑΕ, τη ΓΕΝΟΠ να διαμαρτυρηθεί έντονα, τη ΔΕΗ να καταγγείλει, κ.λπ.

Αναμένουμε οι αρμόδιοι να ενημερώσουν τον Ελληνα καταναλωτή που θα επωμιστεί το κόστος.

ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΑΪΣΗΣ

Πρώην δ/ντής στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ

Το κόμμα του Κράτους και η Δημόσια Υγεία

Κύριε διευθυντά

Το 1975, το ελληνικό σύστημα υγείας έμοιαζε αρκετά με το γαλλικό και με άλλων χωρών. Εως το 1985, η Υγεία στην Ευρώπη άλλαξε. Το κράτος ανέλαβε την ευθύνη, και ο ιδιωτικός τομέας αξιοποίησε την τεράστια πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία. Τα συστήματα υγείας έφτασαν και ξεπέρασαν σε αρκετές χώρες το 10% του ΑΕΠ, κάτι που έκανε αναγκαία τη μελέτη της οργάνωσης και χρηματοδότησης. Πρωτοπόροι οι Βρετανοί, με κρατικό σύστημα, είχαν το «κίνητρο» να μελετήσουν αυτά τα ζητήματα. Το μάθημα της «Οικονομίας της Υγείας», όμως, παρουσιάστηκε ταυτόχρονα και στις ΗΠΑ. Στη Βρετανία, για λόγους κρατικού προϋπολογισμού. Στην Αμερική, λόγω ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτών παρόχων υγείας.  Από τότε, το μείγμα δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης και παροχής υπηρεσιών υγείας αναπτύχθηκε διαφορετικά από χώρα σε χώρα, όπως και το μείγμα κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης και διαχείρισης. Παντού, όμως, τα ζητήματα αξιολόγησης, αποτελεσματικότητας, οικονομικής αποδοτικότητας, ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσιών αποτελούσαν κεντρικό ζήτημα πολιτικής υγείας, συχνά και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης.

Παντού, βέβαια, εκτός από την Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά ποτέ δεν μπήκαν στο «ραντάρ» της κεντρικής κυβέρνησης ανεξάρτητα από κόμμα. Αλλωστε, για 30 χρόνια, ένα κόμμα κυβερνάει με διάφορα χρώματα. Το κόμμα του Κράτους, που νομοθετεί και διορίζει για να εκλεγεί και, όταν εκλεγεί, φτιάχνει νόμους που δημιουργούν δουλειές για να… διορίζει. Ετσι, το 1985 έφτιαξε και ένα ΕΣΥ και διόρισε φίλους, γνωστούς, πελάτες, τους πάντες. Το τι έκαναν, το πόσο και ποιος τους πλήρωνε, το αποφάσιζαν οι ίδιοι, οι πελάτες, με τους συνδικαλιστές τους, αυτούς που εξέλεγαν και τους πολύχρωμους… υπουργούς. Ετσι, το σύστημα έφτασε να είναι από τα χειρότερα αλλά και ακριβότερα, αφού ευθύνεται για το 25% του σωρευτικού δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Και όμως, όπως και έξω, έτσι και στην Ελλάδα, το 1974 δημιουργήθηκαν στην τότε Υγειονομική Σχολή «έδρες» Οικονομικών και Οργάνωσης της Υγείας. Το ίδιο στο ΕΚΠΑ και αλλού, φτιάξαμε «καθηγητές» και θέσεις να «φάνε και οι κότες». Ηρθαν νέες ειδικεύσεις όπως τα οικονομικά της υγείας, η οργάνωση, το μάνατζμεντ της υγείας, προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια, μελέτες, με γενναία χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, φτιάχτηκαν καριέρες, ίσως και περιουσίες.

Και τώρα οι «θεράποντες», ειδήμονες, μελετητές, καθηγητές, ερευνητές, σιωπούν ατενίζοντας τα ερείπια ενός συστήματος-ζόμπι, φτιαγμένο από αυτούς γι’ αυτούς. ΕΣΥ, ΙΚΑ, ΕΣΔΥ, ΠΕΣΥ, ΠΕΔΥ κλπ. αρκτικόλεξα, όλα κρατικά, από το κόμμα και την Αριστοτέλους 17 εκπορευόμενα, από τα κόμματα συμπροσκυνούμενα και συνδοξαζόμενα, κατέστησαν η χλεύη και το όνειδος της κοινωνίας. Συνάδελφοι, οργανωθείτε γιατί χανόμαστε.
Λυκουργος Λιαροπουλος

Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γεφύρι της Αρτας και Ελληνικό

Κύριε διευθυντά

Πόσες δεκάδες χρόνια λειτούργησε ως αεροδρόμιο το Ελληνικό με τον απίστευτο θόρυβο από κάθε προσγείωση ή απογείωση, σε σημείο που οι κάτοικοι της περιοχής εκείνες τις στιγμές σταματούσαν τις συζητήσεις μεταξύ των. Οι κάτοικοι τότε παρακαλούσαν να φύγει από εκεί για να ησυχάσουν. Τώρα είναι απορίας άξιον πώς οι ίδιοι κάτοικοι, που επιτέλους ήρθε η ώρα να γίνει ένα υπέροχο συγκρότημα και πάρα πολύ αξιόλογο για τον τουρισμό, η μοναδική «βιομηχανία» που αποφέρει στο κράτος, διαμαρτύρονται αντίθετοι στο έργο με τεκμήρια αβάσιμα, όπως δεν θα «βλέπουν» την Ακρόπολη αν κτίσουν πολυκατοικίες. Αδιανόητο επίσης αφού έχει αποφασισθεί από το ΣτΕ να προχωρήσει το έργο, γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση, εκεί ίσως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες; Ας προσέξουν όμως, διότι αν αγανακτήσουν οι επενδυτές και φύγουν, τότε θα χάσει το κράτος και θα κερδίσουν κάτοικοι της περιοχής που τώρα διαμαρτύρονται και έτσι θα «βλέπουν» την Ακρόπολη όπως σήμερα.

Δυστυχώς δεν είναι το μόνο έργο που δεν προχωρούν οι αρμόδιοι, είναι και άλλα λόγω γραφειοκρατίας και ημιμάθειας των δημοσίων υπαλλήλων που φέρουν εμπόδια στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Κάποιοι, λοιπόν, θα πρέπει να «θυσιαστούν» για να γίνει το έργο του Ελληνικού και ο υπεύθυνος που έχει το τελευταίο πρόσταγμα, δηλαδή ο πρωθυπουργός, να πάρει την απόφαση αμέσως, όπως ο πρωτομάστορας στο γεφύρι της Αρτας.

Δημητρης Σκεπαρνιας

Γενεύη

Περί ορειβατών και... ανεμογεννητριών

Κύριε διευθυντά

Μετά το συμπαθητικό άρθρο του κ. Tim Salmon, το οποίο φιλοξενήσατε στο φύλλο της 12-8-18, επιθυμώ και εγώ να συμβάλω στην απόλαυση της «ζείδωρης Πίνδου» (και του ζείδωρου Ανέμου), υπενθυμίζοντας στους συναναγνώστες μας τα ακόλουθα δύο δεδομένα: Πρώτον, όσον αφορά την εξασθένηση «της έλξης των κατοίκων των πόλεων» μετά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καθησυχάζω τον διακεκριμένο επιστολογράφο σας με την υπόμνηση ότι στις περιοχές της Μ. Βρετανίας όπου εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες, η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 30%· άλλωστε, και η φωτογραφία που δημοσιεύσατε επιβεβαιώνει το ζωντάνεμα του τοπίου χάρις στις φτερωτές. Κι όσο για την εικαζόμενη «αστάθεια του εδάφους» (των βουνών), την έχει κι αυτήν προ πολλού αντιμετωπίσει η επιστήμη. Δεύτερον, είμαι βέβαιος ότι οι ορειβάτες των Αγράφων, αντικρίζοντας τις ανεμογεννήτριες θα νιώθουν την αισθητική ικανοποίηση από αυτά τα κινούμενα γλυπτικά έργα, ενώ συγχρόνως οι ορειβάτες θα καμαρώνουν και τη δική τους συμμετοχή στη μείωση της πετρελαϊκής καταδυνάστευσης (με τους καρκίνους της και με τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή). Εκτός αν αναφερόμαστε σε εντελώς αναίσθητους και ανεύθυνους ορειβάτες – που δεν υπάρχουν.

Θ. Π. Τασσιος

Πεντέλη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ