«Παλαιό πολιτικό σύστημα»…

«Παλαιό πολιτικό σύστημα»…

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​ε τη χώρα να έχει εισέλθει ουσιαστικά σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του δεν παραλείπει να θέτει τις διαχωριστικές γραμμές και να παρουσιάζει τα διλήμματα με τα οποία θα πορευθεί προς τις κάλπες. Κεντρικό στοιχείο στις αναφορές του αυτές είναι η παραπομπή στο «παλαιό πολιτικό σύστημα», το οποίο λυσσωδώς μάχεται για επάνοδο στην εξουσία και αγωνίζεται να θέσει την Αριστερά στο περιθώριο. «Το μόνο που τους οδηγεί (σ.σ.: τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης) είναι η βουλιμία τους για την εξουσία. Η προσπάθεια για την παλινόρθωσή τους», ανέφερε μόλις την περασμένη Δευτέρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Και λίγες ημέρες νωρίτερα, στο διάγγελμα για την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, υπογράμμιζε την απόφαση του λαού «να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια. Και να το δώσει σε νέους καπετάνιους». Κατά καιρούς ο κ. Τσίπρας δεν έχει φεισθεί χαρακτηρισμών για το παλιό, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα.

Μετά τον προχθεσινό ανασχηματισμό εντείνεται το ερώτημα πώς ακριβώς προσδιορίζεται αυτό το παλιό πολιτικό σύστημα για την κυβερνητική ηγεσία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που στρέφεται σε αυτό για αλίευση στελεχών. Οι επιλογές που έκανε ο κ. Τσίπρας προκειμένου, σύμφωνα με συνεργάτες του, να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης σε άλλους πολιτικούς χώρους, είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες ακόμα και μέσα στο κόμμα του. Η κ. Κατερίνα Παπακώστα υπηρέτησε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2014, ως υφυπουργός Υγείας. Και οι αναφορές του κ. Τσίπρα, και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, για την κυβέρνηση Σαμαρά κάθε άλλο παρά θετικές υπήρξαν. Ανευ εξαιρέσεων για κάποια από τα στελέχη της και άνευ αστερίσκων για την πολιτική που άσκησε. Είναι, άλλωστε, τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα που ασκούσαν κριτική στη νέα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις απόψεις της, φθάνοντας να τη χαρακτηρίσουν «Ζαρούλια της Ν.Δ.». Και είναι η ίδια κ. Παπακώστα που χαρακτήριζε τον κ. Τσίπρα «θλιβερό» και «θλιβερή» την κυβέρνησή του τον Αύγουστο του 2015. Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπήρξε κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε γραμματέας του κόμματος, παρέμεινε στο πρώτο μνημόνιο και αποχώρησε διαφωνώντας για το δεύτερο. Η κ. Μυρσίνη Ζορμπά ήταν επιλογή του Κώστα Σημίτη για την Ευρωβουλή.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε για την κυβέρνησή του στελέχη που έχουν συνδέσει το όνομά τους με αυτό που ο ίδιος καταγγέλλει ως «παλαιό πολιτικό σύστημα», που χρεοκόπησε τη χώρα και κινείται με μοναδικό κριτήριο την προσπάθεια επανόδου του στην εξουσία. Με τις επιλογές του δείχνει να διευκολύνει αυτή την προσπάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή