Πάνος Καμμένος: «Για τις Πρέσπες θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός»

Πάνος Καμμένος: «Για τις Πρέσπες θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Τα όρια αντοχής του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπενθυμίζουν οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εθν. Αμυνας Π. Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Από την άτυπη σύνοδο υπουργών Αμυνας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κ. Καμμένος επιτέθηκε κατά της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι τον τελικό λόγο για τη συμφωνία των Πρεσπών «θα έχει ο ελληνικός λαός». Ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος προχθές από τις Βρυξέλλες αυτοπροσδιορίστηκε ως «Μακεδόνας» που μιλάει τη «μακεδονική» γλώσσα, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία μετά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. «Οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι», είπε στη Βιέννη ο κ. Καμμένος, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η αναφορά σε “μακεδονικό έθνος” είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια».

 

Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας ο οποίος έχει ξεκινήσει ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είπε χθες ότι η έγκριση της συμφωνίας «θα διασφαλίσει τα σύνορα» της χώρας του και θα της δώσει προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ο κ. Ζάεφ, όπως και ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, έχει τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της έγκρισης του δημοψηφίσματος, καλώντας, μεταξύ άλλων και τους υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών για «μια ευρωπαϊκή Μακεδονία», όπως λένε χαρακτηριστικά. Αν και στις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες εβδομάδες το «ναι» στο δημοψήφισμα μοιάζει να είναι σταθερά περίπου στο ήμισυ του εκλογικού σώματος, η βασική πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές της διαδικασίας στη γειτονική χώρα είναι η συμμετοχή. Προκειμένου το δημοψήφισμα να έχει ισχύ, έστω και συμβουλευτικά, θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ. Δεδομένων των πολιτικών συνθηκών και του υψηλού ποσοστού οικονομικής μετανάστευσης στη γειτονική χώρα, είναι αμφίβολο αν οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ενημερωμένοι ώστε να περιέχουν τους πραγματικά ενεργούς ψηφοφόρους της ΠΓΔΜ.
 

Σε κάθε περίπτωση, αν ξεπεραστούν οι όποιες ουσιαστικές ή τεχνικές δυσκολίες και η συμφωνία των Πρεσπών εγκριθεί στο δημοψήφισμα, πρακτικά ανοίγει μια περίοδος εντός της οποίας, εκτός από τις συνταγματικές αλλαγές, ενδέχεται να πρέπει να γίνουν και εκλογές στη γειτονική χώρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η συμφωνία των Πρεσπών θα έλθει στη Βουλή των Ελλήνων προς έγκριση εντός των πρώτων μηνών του 2019. Δεδομένου ότι ο κ. Καμμένος αρχίζει να δηλώνει τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών ήδη από τα τέλη Αυγούστου και ενώ έχει μεσολαβήσει ένας ανασχηματισμός από τον οποίο οι ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν ενισχυμένοι, γίνεται σαφές ότι το Μακεδονικό ίσως αποδειχθεί σε αιτία προκήρυξης πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή