Συγγρού 5 αστέρων

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σταυροδρόμι μεταξύ Πειραιά και Αθήνας, ο άξονας που ενώνει το πολύβουο κέντρο με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, η λεωφόρος Συγγρού, αναγεννάται ως ο νέος πόλος πολυτελούς ξενοδοχίας της πρωτεύουσας. Τέσσερα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων, καθώς και αρκετά ακόμα με ένα αστέρι λιγότερο, αλλά εξίσου προσεγμένα και σύγχρονα, αναβαθμίζουν όχι μόνο τη λεωφόρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Η λεωφόρος του πολιτισμού», «ο νέος πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός άξονας» ή ακόμα «ο δρόμος που θα αναλάβει σημαντικό ρόλο ως κόμβος που συνδέει το κέντρο της πόλης με τη θάλασσα». Έτσι χαρακτηρίζεται πλέον η λεωφόρος Συγγρού, όχι μόνο από τους Έλληνες μεσίτες και επενδυτές, αλλά και από τα ξένα μέσα. Μακριά πια από την εποχή που τμήματά της ήταν εξαιρετικά υποβαθμισμένα έως και κακόφημα, η Συγγρού ζει μια άνοιξη, που ομολογουμένως φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δεν είναι μόνο τα νέα ξενοδοχεία. Ανεκμετάλλευτα οικόπεδα έχουν αξιοποιηθεί, στεγάζοντας πλέον μεγάλες επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής να φιλοξενήσουν business επισκέπτες, αλλά και να αναλάβουν τη διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων. Κι έπειτα είναι τα ιδρύματα πολιτισμού, όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι εξαιρετικά κοντά στο βόρειο κομμάτι της Συγγρού. Τα δύο άκρα της άλλωστε (βόρειο και νότιο) είναι που έχουν συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις: το τμήμα που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Κουκακίου και διαθέτει και την ευκολία του μετρό, καθώς και το νότιο κοντά στο Φαληρικό Δέλτα, που γειτνιάζει με τις ακτές αλλά και το ΚΠΙΣΝ.

Κάπως έτσι το 2018 άνοιξαν τις πόρτες τους δύο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία θρυλικών αλυσίδων. Πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο, το πρώτο Grand Hyatt της χώρας και μόλις το δεύτερο της Ευρώπης (το πρώτο είναι στο Βερολίνο) εγκαινιάστηκε στο κτίριο του παλιού Athens Marriott, το οποίο υποβλήθηκε σε ριζική ανακαίνιση κόστους 20 εκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει να ξεπεράσει την αίγλη που απολάμβανε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ως Ledra Marriott, και να σταθεί επάξια δίπλα στο γειτονικό Intercontinental. Το Grand Hyatt άνοιξε, λοιπόν, με 309 δωμάτια (38 εκ των οποίων πολυτελείς σουίτες), μπαρ, rooftop εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη, εξειδικευμένο wellness center, αλλά και με χώρους σχεδόν 21.500 τ.μ. για events, με συνεδριακές αίθουσες που φιλοξενούν έως 1.000 άτομα. «Θεωρούμε τη λεωφόρο Συγγρού κομβικής σημασίας τοποθεσία», λέει στο «Κ» ο κ. Νίκος Τρικουράκης, general manager του ξενοδοχείου, αποδεικνύοντας ότι το trend δεν είναι διόλου τυχαίο. «Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, που προσφέρεται για αμέτρητες δραστηριότητες προσελκύοντας όλους τους τύπους επισκεπτών και συνδυάζοντας παράλληλα την εύκολη πρόσβαση στις παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, οι οποίες απέχουν μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο. Η απήχηση της τοποθεσίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κι αυτό σίγουρα οφείλεται στη διαρκή αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται».

 

Συγγρού 5 αστέρων-1

Μακέτα δωματίου από το δεύτερο ξενοδοχείο Coco-mat, που ανοίγει σύντομα στο κέντρο, μετά απ’ αυτό του Κολωνακίου.

 

Και δουλειά, και διασκέδαση

«Το κράτος άργησε να αντιληφθεί την υπεροχή της τοποθεσίας και τελικά αυτή αναβαθμίστηκε χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό είναι το μειονέκτημα. Το ξενοδοχείο Athens Chandris, όμως, υπήρχε στη λεωφόρο Συγγρού από το 1977. Αναγνωρίσαμε την τοποθεσία πολύ νωρίτερα από τον καθένα και κάναμε την πρώτη κίνηση για δημιουργία ξενοδοχείου». Η κ. Πένυ Ζαγκλαρίδου, γενική διευθύντρια του νέου πεντάστερου Athens Marriott, που άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο στο κτίριο όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο Metropolitan, μετά 10μηνη ριζική ανακαίνιση, έχει δίκιο. Το Ledra Marriott έζησε μεγάλες στιγμές τις περασμένες δεκαετίες ως ένα από τα πιο περίβλεπτα ξενοδοχεία της Αθήνας, και αυτό σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει στον νέο του χώρο. «Συνδυάζουμε το lifestyle της ακτής με το lifestyle του κέντρου. Η Συγγρού άλλωστε ήταν πάντα ένας δρόμος με πολλή ζωή και βαβούρα, το ΚΠΙΣΝ ήρθε και “αγκυροβόλησε”. Το ξενοδοχείο μας στοχεύει να έχει μια καλή μείξη business και leisure πελατείας και η Συγγρού βοηθάει εξαιρετικά σε αυτό».

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η Συγγρού θα υποδεχτεί δύο ακόμα πεντάστερα ξενοδοχεία στο ανώτερο άκρο της. Το Coco-mat Athens BC Hotel, στη συμβολή της λεωφόρου με την οδό Φαλήρου στο Κουκάκι, καθώς και το Niche Hotel, στη γωνία με την οδό Βούρβαχη, είναι και τα δύο έργα του αρχιτεκτονικού γραφείου Elastic Architects, της Ρίας Βογιατζή και του Αλέξανδρου Ξένου – ένα από τα πλέον δυναμικά και εξωστρεφή γραφεία της Αθήνας. Το πρώτο, ένα ακόμα ξενοδοχείο Coco-mat στο κέντρο της Αθήνας μετά απ’ αυτό του Κολωνακίου, δεν ονομάστηκε τυχαία Athens BC. Μέσα στο νέο κτίριο έχουν ανασκαφεί πολύτιμα ευρήματα της αρχαιότητας, που αναδείχθηκαν και είναι επισκέψιμα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το ψηφιδωτό δάπεδο, μέρος ρωμαϊκής έπαυλης. «Η γειτνίαση με τη Συγγρού, παρότι συμπτωματική, ανέδειξε την τοποθεσία του ως μία από τις κεντρικότερες αρτηρίες, τη στιγμή που πραγματοποιείται μια στροφή του ξενοδοχειακού ενδιαφέροντος στον άξονα που συνδέει τα νέα σημεία τουριστικών πόλων, όπως η Στέγη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το ΚΠΙΣΝ κ.ά.», απάντησαν στο «Κ» οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, οι άνθρωποι της εταιρείας «Μπλε Κέδρος». «Και το ίδιο το ξενοδοχείο, άλλωστε, θα έλεγε κανείς ότι σχεδόν αγγίζει τον Παρθενώνα, με την έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, τη ζωφόρο και τα αετώματα να αποτελούν μέρος του τοπίου μας».

Για το Niche η έμπνευση ήρθε από τα εμφανή χαρακτηριστικά της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής που διέπουν το κτίριο. Πρόκειται για τυπικό παράδειγμα της περιόδου σε σχέση με τη λειτουργικότητα και τις αναλογίες που παρουσιάζονταν στα κτίρια γραφείων. «Η βασική επιλογή του κτιρίου ήταν η θέση του, σε κοντινή απόσταση από τους ιστορικούς χώρους επίσκεψης του κέντρου της Αθήνας. Η θέση του επί της λεωφόρου Συγγρού συμβάλλει ακόμα περισσότερο, θυμίζοντας την παλιά της αίγλη», λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Νικήτας Μαρκόπουλος. 

Εκτός όμως από τις πεντάστερες νέες μονάδες που έκαναν ή αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στη Συγγρού μέσα στο 2018, αρκετά ακόμα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων έχουν ανοίξει επί της λεωφόρου τα τελευταία δύο χρόνια, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην περιοχή. Πρόσφατα, στο κτίριο που μέχρι πέρυσι φιλοξενούσε τα γραφεία της Attica Group, άνοιξε το Athenaeum Palace & Luxury Suite, ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Athenaeum Grand Hotel. Λίγο πιο κάτω στεγάζεται το Athens Avenue, που άνοιξε τον Αύγουστο του 2016, στο νούμερο 138 το B4B Athens 365, άφιξη του 2018, ενώ στις αρχές του 2017 το NLH Fix του νέου brand Neighborhood Lifestyle Hotels εγκαινιάστηκε στο νούμερο 64, κοντά στον σταθμό Φιξ. Παρότι οι ξενοδόχοι της Αθήνας γκρινιάζουν συχνά ότι δεν καρπώνονται σε όλο το μέγεθός της την αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω Airbnb, η κινητικότητα στον ξενοδοχειακό χάρτη της Συγγρού δίνει ελπίδες. ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή