Αποδόμηση κυβερνητικής προπαγάνδας ξεκινάει η Ν.Δ.

Αποδόμηση κυβερνητικής προπαγάνδας ξεκινάει η Ν.Δ.

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαμηνύει προς πάσαν κατεύθυνση –συμπεριλαμβανομένης αυτής των στελεχών του– ότι δεν θα μπει στο παιχνίδι της τεχνητής πόλωσης και του φανατισμού που στήνει η κυβέρνηση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να εμφανίζεται δήθεν ως «μεταρρυθμιστής» επιχειρώντας να οικειοποιηθεί μέρος της ατζέντας της Ν.Δ., ενώ ταυτόχρονα να καλλιεργεί σε όλους τους τόνους την προπαγάνδα περί «νεοφιλελεύθερης» Ν.Δ. «Καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πραγματικότητα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας την τριήμερη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή και δίνοντας το στίγμα της αντεπίθεσης στην οποία περνάει η Πειραιώς, αποδομώντας την κυβέρνηση για όσα έκανε, αλλά κυρίως για όσα δεν έκανε, με τεκμηρίωση και στοιχεία.

Το μήνυμα από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι σαφές. Το ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προτίθεται να πέσει στην παγίδα της όξυνσης του πολιτικού κλίματος που συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση «για να καλύψει την αποτυχία της», όπως λένε στην Πειραιώς, δεν σημαίνει ότι οι επιθέσεις θα μένουν αναπάντητες, πολλώ δε μάλλον η προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανίζεται ως «μεταρρυθμιστής» και να κάνει… εισπήδηση στην ατζέντα και στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Ιδιαίτερα μάλιστα, αφού σε αυτή την τακτική η Πειραιώς εντοπίζει, μεταξύ άλλων, ακόμη μία κυβερνητική αντίφαση: εμφανίζει τη Ν.Δ. ως την επικείμενη καταστροφή για τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική συνοχή, την ώρα που τα τετελεσμένα της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλούν από μόνα τους, κατά την Πειραιώς.

Υπό αυτό το πρίσμα, το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τα στελέχη της Ν.Δ. θα αποδομούν την κυβερνητική «προπαγάνδα» χρησιμοποιώντας τεκμηρίωση και στοιχεία, ενώ την ίδια ώρα η Ν.Δ. θα αναδεικνύει τις πτυχές του δικού της προγράμματος. Ηδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. την Παρασκευή έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε μια σειρά από τομείς, θύμισε ότι, παρά τους πανηγυρισμούς για την «έξοδο», τα επιτόκια είναι απαγορευτικά για πρόσβαση στις αγορές, ενώ, αναφερόμενος στα εργασιακά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη γενιά «των 360 ευρώ».

Τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, η Ν.Δ. αποδόμησε πλήρως το σκέλος των εργασιακών, θυμίζοντας διά στόματος Γιάννη Βρούτση ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθιερώθηκε το 2013 κι ότι ο κ. Τσίπρας «αυτό που τότε καταδίκαζε, κατήγγειλε και καταψήφισε αποκαλώντας το παγίδα φτώχειας, σήμερα το επικαλείται ως επιτυχία του –αφού πρώτα το μετονόμασε– και αφού βέβαια καθυστέρησε για δύο ολόκληρα χρόνια την εφαρμογή του». Αντιστοίχως, ο κ. Βρούτσης αποδόμησε με στοιχεία το επιχείρημα περί αποκλιμάκωσης της ανεργίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τις εργασιακές σχέσεις, τους χαμηλούς μισθούς στη μισθωτή απασχόληση, τον κατώτατο μισθό, καθώς και τα περί αύξησης μισθών μέσα από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (που συνεχίζουν να συνάπτονται όλα τα χρόνια της κρίσης).

«Αν πράγματι η ατζέντα της Ν.Δ. είναι νεοφιλελεύθερη, τότε γιατί η κυβέρνηση την αντιγράφει;», έλεγαν από την Πειραιώς, θυμίζοντας τα περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 26%, για τα οποία μιλάει πλέον η κυβέρνηση. Και αν πράγματι ο κ. Τσίπρας πιστεύει σε αυτή την ατζέντα, γιατί δεν εφάρμοσε τίποτε από αυτά στα παραπάνω από τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα θέτει η Ν.Δ. σε όλες τις παρεμβάσεις της. Σε κάθε περίπτωση, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς διαμηνύει ότι το δίλημμα εντέλει είναι ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τις «πρακτικές λύσεις» στα πραγματικά προβλήματα. Το ερώτημα για τη Ν.Δ. είναι ρητορικό αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, έχει απαντηθεί στην πράξη κατά τα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στην τελευταία του παρέμβαση ότι σημασία δεν έχουν «οι “δεξιές” ή “αριστερές” πατέντες», αλλά η αποτελεσματικότητα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και τα στελέχη της Ν.Δ. θα συνεχίσουν να βρίσκονται «στο δρόμο» και «όπου μπορούμε», όπως έλεγαν από την Πειραιώς. Ηδη πριν τελειώσει ο Αύγουστος ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τις πρώτες δύο περιοδείες του σε μονοεδρικές περιφέρειες (Ζάκυνθος, Γρεβενά), ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν και οι εξορμήσεις στελεχών. Η κινητικότητα αυτή δεν θεωρείται αναγκαία μόνο επειδή εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή και, άρα, η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο, ειδικά με ορόσημο τη φετινή ΔΕΘ. Είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος για να αναδειχθεί η αντίστιξη με την πρωθυπουργική τακτική. Οπως έλεγαν από την Πειραιώς, «την ώρα που εμείς οργώνουμε την Ελλάδα και είμαστε παντού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται μόνο σε στενό και κλειστό κομματικό ακροατήριο αποτελούμενο από εγκάθετους και χειροκροτητές».

Πυρετός ΔΕΘ

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο Μοσχάτο ενόψει της «γαλάζιας απόβασης» στη ΔΕΘ, η οποία αρχίζει ήδη από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με ομιλίες και εκδηλώσεις στελεχών σε σειρά νομών. Αυτό αφορά τόσο τις ανεπίσημες συσκέψεις που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες μέρες στο Μοσχάτο, παρουσία των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη και όχι μόνο, όσο και τις επίσημες: ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί δύο φορές με εταίρους και φορείς την ερχόμενη εβδομάδα. Την πρώτη στο γραφείο του στο Μοσχάτο και τη δεύτερη –την Πέμπτη– όταν αναμένεται να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για να ακούσει τις προτάσεις των φορέων της Βορείου Ελλάδας ενόψει της ομιλίας του στο Βελλίδειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή