Υπόθεση Φλώρου: Ως ύποπτος εξετάστηκε γιατρός του «Ευαγγελισμού»

Υπόθεση Φλώρου: Ως ύποπτος εξετάστηκε γιατρός του «Ευαγγελισμού»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην έρευνα για την πιστοποίηση της αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου, που οδήγησε στην ολιγοήμερη αποφυλάκισή του προκαλώντας σάλο, καθώς γιατρός του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», που φέρεται ως μετέχων σε έκνομες ενέργειες σχετικά με τις ιατρικές γνωματεύσεις, κατέθεσε ως ύποπτος αργά χθες το βράδυ στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο εν λόγω γιατρός, που καταγγέλλεται ως ο οργανωτής της διαδικασίας εξέτασης του Φλώρου στον «Ευαγγελισμό» και της πιστοποίησης της αναπηρίας του, προσήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοβούλως στις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να καταθέσει, όταν το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση. Ομως οι εισαγγελείς, έχοντας στα χέρια τους στοιχεία που τον εμπλέκουν και τον επιβαρύνουν, τον εξέτασαν χωρίς όρκο, δηλαδή όχι ως μάρτυρα αλλά ως ύποπτο τέλεσης αδικημάτων, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό ποια ήταν η τοποθέτηση του συγκεκριμένου γιατρού σχετικά με τα καταγγελλόμενα εις βάρος του για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις πιστοποιήσεις της αναπηρίας Φλώρου, όμως, πριν από την κατάθεσή του στους εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται πλέον την έρευνα, είχε προσέλθει και κατέθεσε ο διευθυντής της Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» Σπύρος Ζακυνθινός. Ο κ. Ζακυνθινός κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά στοιχεία για το τι ακριβώς έγινε στον «Ευαγγελισμό» και επιπλέον προσκόμισε και ιατρικές γνωματεύσεις οι οποίες και ελέγχονται. Ο ίδιος μάλιστα με δηλώσεις του δεν άφησε περιθώρια για τον εμπλεκόμενο γιατρό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο ρόλος του στην υπόθεση είναι ξεκαθαρισμένος, λέγοντας ότι «ο συγκεκριμένος γιατρός είχε φέρει τον Φλώρο για εξέταση στο νοσοκομείο. Η γνωμάτευση φέρει τη δική του υπογραφή, ενώ υπάρχει και το σχετικό βίντεο που αποδεικνύει ότι εκείνος τον συνόδευε στη μελέτη ύπνου. Πήγαμε στο Εργαστήριο Υπνου και, ερευνώντας τα αρχεία μας, εντοπίσαμε τόσο την πραγματική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο Αριστείδης Φλώρος όσο και την εξέταση που εμπεριέχεται στον φάκελο που παραδόθηκε στο ΚΕΠΑ».

Μετά την κατάθεση Ζακυνθινού και στη συνέχεια την εξέταση του εμπλεκόμενου γιατρού, η εισαγγελική έρευνα που έχει αναβαθμιστεί με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και έχει περάσει πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την άσκηση διώξεων, ενώ οι αρμόδιοι εισαγγελείς ερευνούν προς κάθε κατεύθυνση τα πάντα.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ενδεχομένως να κληθεί να εξεταστεί και ο ίδιος ο Αριστείδης Φλώρος στο πλαίσιο των ερευνών για την πιστοποίηση της αναπηρίας του, όπως και άλλα άτομα τα οποία ενδεχομένως τον βοήθησαν να εξασφαλίσει τα αναγκαία πιστοποιητικά για να αποφυλακιστεί.

Ωστόσο από χθες ο Αρ. Φλώρος βρίσκεται πίσω στις φυλακές Χαλκίδας, καθώς το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Λάμπρου Σοφουλάκη για εκ νέου εγκλεισμό του επιχειρηματία στη φυλακή. Στην πρότασή του, ο κ. Σοφουλάκης μεταξύ άλλων σημείωνε με έμφαση τις τραγικές συνέπειες που θα έχει η αποφυλάκιση καταδίκων με την τεχνική του συνυπολογισμού διαφόρων ποσοστών αναπηρίας.

«Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται, κατά τη γνώμη μας», αναφέρει ο εισαγγελέας, «έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ’ όρον απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων “οιονεί” αναπήρων από καταστήματα κράτησης». Ο εισαγγελικός λειτουργός τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι το ποσοστό αναπηρίας πρέπει να αφορά μία νόσο και να οδηγεί στην αποφυλάκιση του κρατουμένου αν η νόσος του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στο νοσοκομείο κρατουμένων και αν η κράτησή του θα έχει συνέπειες ανεπανόρθωτης βλάβης στην υγεία του.

Ωστόσο, ο νόμος Παρασκευόπουλου, για την αποφυλάκιση όσων έχουν ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% και έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους, δεν περιλαμβάνει τέτοιες δεσμευτικές διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα να έχει ήδη, όπως στην περίπτωση Φλώρου, οδηγήσει σε καταχρηστικές εφαρμογές που προκαλούν το αίσθημα της δικαιοσύνης των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή