Ευαίσθητοι στα χαρτιά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα κλείνει ακριβώς μία εβδομάδα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του BBC στο οποίο ο συντονιστής του προγράμματος της Λέσβου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Luca Fontana, καταγγέλλει επωνύμως ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι τόσο απελπιστική, που μέχρι και 10χρονα παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Ο Fontana έχει δουλέψει σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά και σε περιοχές χτυπημένες από τον ιό Εμπολα. Η Μόρια, είπε, είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει ποτέ στη ζωή του.

Κάποιοι, ίσως, πιστέψαμε ότι αυτό θα έκανε τα κοιμισμένα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης, έστω του αριστερού σκέλους της, να ξεμουδιάσουν. Η εκατόμβη νεκρών στο Μάτι δεν τα είχε καταφέρει, αν και τώρα με αυτό δεν βλέπαμε κάποια κινητικότητα, ίσως θα έπρεπε να ελέγξουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι αναπνέουν. Ωστόσο, δεν είδαμε ούτε ερωτήσεις στη Βουλή, όπως την περίοδο Αμυγδαλέζας, ούτε ανακοινώσεις, ούτε διευκρινίσεις, ούτε καν διαψεύσεις. Το απόλυτο κενό.

Χειρότερα: η απόλυτη υποκρισία. Εάν κάποιος χρησιμοποιούσε την απαράδεκτη έκφραση «λαθρομετανάστες», οι αντιδράσεις θα ήταν οργισμένες. Η ευαισθησία εξαντλείται στις λέξεις. Ο ανθρωπισμός ως περίγραμμα, θεωρία, εικόνα. Πρόσφατα ξέσπασε η Ρένα Δούρου για όσους της ασκούν κριτική. Δεν έχουν δει ποτέ, έγραψε στο Facebook, «ένα ροζιασμένο από την αλμύρα της ζωής ηλικιωμένο χέρι να μετράει τα ψιλά για να πάρει ένα ζαχαρωτό στο εγγόνι του». Μια πραγματική γιαγιά, μια 83χρονη εγκαυματίας θα κατέληγε την επόμενη μέρα στο ΚΑΤ, ανεβάζοντας και άλλο τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι. Αλλά τα δάκρυά μας τα είχαμε κρατήσει για την άγνωστη ηλικιωμένη με τα ροζιασμένα χέρια, για την αφηρημένη «έννοια» της γιαγιάς, χωρίς σάρκα και οστά.

Την εβδομάδα που δεν ασχοληθήκαμε με τη Μόρια, ασχοληθήκαμε με τον ανασχηματισμό και το δικαίωμα μιας καθαρίστριας να καταλάβει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά για μία ακόμη φορά απολύτως θεωρητική. Καλώς ή κακώς, η κ. Νοτοπούλου υπήρξε καθαρίστρια μόνο στα χαρτιά. Αλλά το «οι καθαρίστριες στην εξουσία», όπως έγραφε ένας τίτλος στην «Αυγή», «ακούγεται» αρκετά αριστερό.

Αριστεροί στην επιφάνεια, στη φόρμα, στα χαρτιά. Μια μέρα μετά το ρεπορτάζ του BBC, ορκιζόταν νέα υπουργός κάποια που έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες «κατσαρίδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή