Κοτζιάς-Τσαβούσογλου: Εγκαίνια με διαφωνίες

Κοτζιάς-Τσαβούσογλου: Εγκαίνια με διαφωνίες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως βήμα μιας προσπάθειας αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά τα «αγκάθια» που παραμένουν και έγιναν και χθες ορατά, γίνεται αντιληπτή η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια και μετά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη. Ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε στην τουρκική ρητορική περί των οκτώ φυγάδων που έχουν πια λάβει άσυλο στην Ελλάδα, ενώ το μάλλον παράδοξο γεγονός πτήσης F-16 που ανήκουν στο σμήνος επιδείξεων της τουρκικής αεροπορίας πάνω από το προξενείο και την προκυμαία της Σμύρνης την ώρα των δηλώσεων των δύο υπουργών δημιούργησε εύλογα ερωτήματα στην ελληνική αποστολή. Ως ιστορικής σημασίας λεπτομέρεια αξιολογείται ότι η υποδοχή του κ. Κοτζιά στο ανακαινισμένο κτίριο έγινε από τον μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, τον πρώτο δεσπότη που αναδείχθηκε στο αξίωμα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Κυπριακό, Συρία

Κατά τις συνομιλίες τους, οι κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου συνομίλησαν για τους τρόπους αναθέρμανσης των διμερών επαφών, αλλά και για το πώς θα οργανωθεί εφεξής η συζήτηση για το Κυπριακό, δεδομένου ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσουν συναντήσεις επί τούτου στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Συζήτησαν ακόμη για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και τα Βαλκάνια, με έμφαση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο περί πιθανής διόρθωσης των μεταξύ τους συνόρων. Νωρίτερα, κατά τις κοινές δηλώσεις, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε σαφή υπαινιγμό για τους οκτώ, λέγοντας ότι «δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από εσάς, δεν θα φιλοξενήσουμε επίδοξους πραξικοπηματίες ή τρομοκράτες». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «παρά τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ μας, επικρατεί ψυχραιμία». Ο κ. Κοτζιάς απάντησε επ’ αυτού ως εξής: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του δικαίου και του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Ακολούθως ο κ. Κοτζιάς ετάχθη υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση λέγοντας ότι «μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ε.Ε. χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία».

Ο κ. Κοτζιάς ετάχθη, επίσης, υπέρ της κατάργησης της απαίτησης βίζας από τους Τούρκους πολίτες. Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του αναφέρθηκε στην περσινή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, περιγράφοντάς την ως «άνοιγμα μιας νέας φάσης» στις σχέσεις των δύο χωρών. Και κατέληξε ότι «έχουμε αναγάγει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε ένα υψηλότατο επίπεδο το οποίο πραγματοποιείται μέσω των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί εδώ στη Σμύρνη και μακάρι η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή