Από ηρωίδα, κατηγορούμενη για διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο

Από ηρωίδα, κατηγορούμενη για διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό άλλες συνθήκες, αυτή την εβδομάδα η Σάρα Μαρντίνι θα παρακολουθούσε τα πρώτα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου στο Bard College του Βερολίνου. Από τα τέλη Αυγούστου, όμως, η 23χρονη πρόσφυγας από τη Συρία κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενη για συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο διακίνησης ανθρώπων. Μια απροσδόκητη τροπή για τη νεαρή που έγινε γνωστή διεθνώς το 2015, όταν μαζί με την αδερφή της βούτηξαν στη θάλασσα και κολυμπώντας τράβηξαν τη βάρκα τους με τη χαλασμένη μηχανή και τους 18 πρόσφυγες προς τις ακτές της Λέσβου.

Η Μαρντίνι συνελήφθη στις 21 Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, προτού αναχωρήσει για τη Γερμανία για να συνεχίσει τις σπουδές της. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί και έχουν κριθεί προφυλακιστέα άλλα τρία άτομα για τις ίδιες κατηγορίες και εκκρεμεί η εκτέλεση ενός ακόμη εντάλματος σύλληψης. Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας χαρακτηρίζουν την υπόθεση «σοβαρή» και δεν αποκλείουν να σταλούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε άλλες χώρες και να ακολουθήσουν νέες διώξεις.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, φέρονται να διευκόλυναν ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι διακινούσαν σε κλειστές ομάδες επικοινωνίας της εφαρμογής WhatsApp πληροφορίες σχετικές με τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, χωρίς να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές είτε για την αποτροπή των ροών από την τουρκική ακτοφυλακή είτε για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους από την ελληνική ακτοφυλακή.

Η Μαρντίνι υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώα, ενώ στο πλευρό της βρίσκονται καθηγητές της, αλλά και η διοίκηση του Bard College στο Βερολίνο. Την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος της Χάρης Πέτσικος υπέβαλε αίτημα άρσης της προσωρινής της κράτησης.

Η 23χρονη συνελήφθη πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου 2018, μαζί με τον εθελοντή Σον Μπίντερ, στο ακρωτήρι Κράτηγος της Λέσβου. Και οι δύο είχαν αφεθεί τότε ελεύθεροι έπειτα από 48 ώρες. Κατά τον έλεγχο στο ασημί αυτοκίνητο Jeep Cherokee, στο οποίο επέβαιναν, διαπιστώθηκε ότι κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας υπήρχαν επικολλημένες πλαστές πινακίδες στρατιωτικού τύπου με εθνόσημο και τον αριθμό 243618. Το τζιπ φέρεται να είχε αγοράσει το 2015 από μάντρα αυτοκινήτων η εταιρεία «Aspida Hellas», η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας (ένοπλους φρουρούς) σε φορτηγά πλοία και ειδικεύεται και σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Το τζιπ έπειτα παραχωρήθηκε για χρήση στη ΜΚΟ Emergency Response Center International (ERCI).

Η απολογία της

Στην απολογία της η Μαρντίνι υποστήριξε ότι ως εθελόντρια στην οργάνωση ERCI (είχε ρόλο ναυαγοσώστριας και μεταφράστριας) δεν μπορούσε να γνωρίζει για τις πλαστές πινακίδες που υπήρχαν κάτω από τις πραγματικές. Προσέθεσε, δε, ότι το ίδιο αυτοκίνητο χρησιμοποιούσαν όλοι οι εθελοντές κατά τις νυχτερινές τους βάρδιες για τον εντοπισμό και τη διάσωση προσφύγων που θα έφθαναν στις παραλίες του νησιού. Το τζιπ ήταν εξοπλισμένο και με ασύρματο, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία δεν είχε λάβει αδειοδότηση από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω αυτού του ασυρμάτου τα μέλη της ΜΚΟ προέβαιναν σε παράνομες ακροάσεις του Λιμενικού Σώματος ή σκαφών του FRONTEX. Στην απολογία της η Μαρντίνι υποστήριξε ότι οι ασύρματοι είχαν πρόσβαση μόνο σε ελεύθερα κανάλια που θα μπορούσε να ακούσει ο οποιοσδήποτε και ότι μέσω αυτών ειδοποιούνταν οι λιμενικές αρχές σε περίπτωση εντοπισμού βάρκας με πρόσφυγες. Ακόμη ανέφερε ότι η ίδια ως εθελόντρια και ξένη πολίτις δεν γνώριζε για την υποχρεωτική αδειοδότηση.

Στη δικογραφία αναφέρονται πάνω από 25 ημερομηνίες τα έτη 2016, 2017 και 2018, κατά τις οποίες η Μαρντίνι φέρεται να συμμετείχε σε περιστατικά διευκόλυνσης παράνομης εισόδου ή σε παράνομες ακροάσεις ασυρματικών επικοινωνιών στη Λέσβο. Ωστόσο, εκπρόσωποι της διοίκησης του Bard College στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι σε 17 από αυτές τις ημερομηνίες η Σάρα δεν βρισκόταν καν στην Ελλάδα. Επικαλούνται σχετικές μαρτυρίες καθηγητών και έγγραφα. Ενδεικτικά, στις 27/10/2017 η Μαρντίνι φέρεται να είχε συνάντηση 30 λεπτών με την κοσμήτορα του Bard, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 2017 παρακολουθούσε το μάθημα γερμανικών και έδωσε σχετικό διαγώνισμα. Ο Φλόριαν Μπέκερ, διευθύνων σύμβουλος στο Bard College στο Βερολίνο, εξήγησε σε τηλεφωνική του συνομιλία με την «Κ» ότι κάθε τάξη έχει 20 φοιτητές και είναι εύκολο να διαπιστωθεί εάν λείπει κάποιος.

Το 2015 η Μαρντίνι χρειάστηκε 25 ημέρες για να φθάσει στη Γερμανία από την Ελλάδα μαζί με την αδερφή της. Τον Μάρτιο του 2016 έλαβε άδεια διαμονής και την ίδια χρονιά αποφάσισε να συμμετάσχει εθελοντικά στην ERCI, όταν διάβασε ένα μήνυμα στο Facebook από Σουηδό εθελοντή της οργάνωσης που έλεγε ότι η ιστορία της αποτελεί πηγή έμπνευσης. Το 2017 έγινε δεκτή στο Bard με αντικείμενο σπουδών τις κοινωνικές επιστήμες. Είχε λάβει άδεια από το πανεπιστήμιο για το εαρινό εξάμηνο του 2018, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνδράμει ξανά την οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή