Βρετανία: Κατηγορίες εις βάρος δύο Ρώσων για τη χημική επίθεση στο Σάλσμπερι

Βρετανία: Κατηγορίες εις βάρος δύο Ρώσων για τη χημική επίθεση στο Σάλσμπερι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρετανοί εισαγγελείς χαρακτήρισαν δύο Ρώσους ως υπόπτους για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλιας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις», για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Αλεξάντερ Πετρόφ και του Ρουσλάν Μποσίροφ για την επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στο Σάλισμπερι της Αγγλίας, στις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το BBC, τα ονόματα των δύο ανδρών που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενδέχεται να μην είναι τα πραγματικά τους, αλλά να αποτελούν ψευδώνυμα. Και οι δύο ύποπτοι πρέπει να είναι περίπου 40 ετών, όπως αναφέρουν οι βρετανικές αστυνομικές αρχές.

Στο κατηγορητήριο εναντίον των δύο ανδρών περιλαμβάνονται κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την εξόντωση του Σκριπάλ, απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ, της κόρης του και του αστυνομικού Νικ Μπέιλι, παράνομη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών από πρόθεση στη Γιούλια Σκριπάλ και τον Νικ Μπέιλι.

Το βρετανικό κράτος δεν προτίθεται να ζητήσει να εκδοθούν οι δύο ύποπτοι για την επίθεση, καθώς η Ρωσία δεν επιτρέπει την έκδοση των πολιτών της σε ξένες χώρες. Εντούτοις, έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους δύο άνδρες, σε περίπτωση που ταξιδέψουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, οι φωτογραφίες τους δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις βρετανικές αστυνομικές αρχές.

Όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, οι δύο άνδρες προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ της βρετανικής πρωτεύουσας στις 2 Μαρτίου, διανυκτέρευσαν δύο βράδια σε ξενοδοχείο του Ανατολικού Λονδίνου και ταξίδεψαν στο Σάλισμπερι στις 4 Μαρτίου, την ημέρα που πραγματοποίησαν την επίθεση. Μάλιστα, στοιχεία του νευροτοξικού παράγοντα βρέθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμειναν οι δύο άνδρες, ανέφεραν οι βρετανικές αρχές.

Η Βρετανία κατηγόρησε εξαρχής τη Ρωσία για την επίθεση με Νόβιτσοκ, ενός νευροτοξικού παράγοντα που ανέπτυξε ο σοβιετικός στρατός τις δεκαετίες του '70 και του '80, με το Κρεμλίνο να αρνείται επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτή. Μάλιστα, με αφορμή την τελευταία αυτή εξέλιξη στην υπόθεση, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «τα ονόματα και οι φωτογραφίες των δύο ανδρών δεν σημαίνουν τίποτα για τη Μόσχα».

Μέι: Αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων οι δύο κατηγορούμενοι

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου για τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είναι αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, γνωστής ως GRU, επικαλούμενη πληροφορίες της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών.

Επίσης, προσέθεσε ότι η επίθεση έγινε εν γνώση υψηλών κλιμακίων του ρωσικού κράτους, τα οποία και την ενέκριναν. «Σίγουρα εγκρίθηκε εκτός της GRU, στο ανώτατο επίπεδο του ρωσικού κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Ακόμη, η Μέι ζήτησε από τη Ρωσία να ελέγξει πλήρως τις δραστηριότητες της GRU, δίνοντας εξηγήσεις για τις «επικίνδυνες και αποτρόπαιες» πράξεις της, καθώς και να δράσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή