Νίμιτς: Αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών ίσως χρειαστούν άλλα 25 χρόνια

Νίμιτς: Αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών ίσως χρειαστούν άλλα 25 χρόνια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε στη Βουλή, ίσως μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να δοθεί νέα ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού, εξέφρασε ο απερχόμενος διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα πάρει το ‘πράσινο φως’ και από τις δύο χώρες. Πρόκειται για μία δίκαιη και αξιότιμη λύση, που ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25» ανέφερε ο κ. Νίμιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βαλκανικό πρακτορείο Balkan Insight.

«Αν απορρίψετε τη συμφωνία, φοβάμαι ότι θα περάσετε στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεστε για μία συμβιβαστική λύση, ότι δεν σας ενδιαφέρει η ένταξή σας στην ΕΕ και ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε το ζήτημα αλλά και γενικότερα η επίλυση των προβλημάτων» συνέχισε.

Κάνοντας μία αναδρομή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξεκίνησε η «κόντρα» για το όνομα, ο Μάθιου Νίμιτς υπενθυμίζει ότι στα Σκόπια επικρατούσε η εντύπωση πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους καθώς η σκοπιανή ηγεσία πίστευε ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει.

Εκείνος, όμως, όπως λέει, προειδοποιούσε ότι το ζήτημα έπρεπε να λυθεί το συντομότερο δυνατό για να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας.

Ο ίδιος πλέον έχει αποσυρθεί. Αλλά λέει: «Ας ελπίσουμε ότι η συμφωνία θα εγκριθεί και από τις δύο χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως εγώ θα συνεχίσω. Φυσικά όμως, θα έχω πάντα ένα ιδιαίτερο δεσμό με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα είμαι υπεύθυνος να ανησυχώ για αυτό το θέμα πια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή