Νέες ταινίες: Αναβίωση ενός μύθου και ενός έρωτα

Νέες ταινίες: Αναβίωση ενός μύθου και ενός έρωτα

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη **½

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2018)

Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ

Ερμηνείες: Ανταμ Ντράιβερ, Τζόναθαν Πράις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Ο Τέρι Γκίλιαμ επιστρέφει σκηνοθετικά ύστερα από μια πενταετία με ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο, όπως δηλώνει ο ίδιος, δουλεύει κοντά στα 30 χρόνια. Στο επίκεντρό του έχει τον θεμελιακό για τη σύγχρονη λογοτεχνία μύθο του Δον Κιχώτη, με τον Θερβάντες να διασκευάζεται (πολύ) ελεύθερα από έναν από τους πιο ευφάνταστους κινηματογραφιστές της εποχής μας. Το σενάριο, το οποίο ο Γκίλιαμ υπογράφει μαζί με τον συνεργάτη του Τόνι Γκρισόνι, έχει για πρωταγωνιστή τον Τόμπι (Ανταμ Ντράιβερ), έναν σκηνοθέτη διαφημιστικών σποτ που κάνει γύρισμα στην Ισπανία με θέμα τον Δον Κιχώτη. Παράλληλα, ανακαλύπτει πως το κοντινό χωριό, όπου γύρισε την πρώτη του σπουδαστική ταινία, έχει αλλάξει για πάντα ύστερα από αυτήν.

Τα πράγματα θα πάρουν τον εξωφρενικό κατήφορο, όταν ο Τόμπι θα συναντήσει έναν γέρο τσαγκάρη της περιοχής, ο οποίος πιστεύει πως είναι στα αλήθεια ο Ιππότης της Ελεεινής Μορφής.

Ο Γκίλιαμ δημιουργεί μια εξτραβαγκάντσα επικών διαστάσεων, με κωμικά και παραμυθιακά στοιχεία που παραπέμπουν στο παρελθόν της φιλμογραφίας του. Τόσο το σενάριο όσο και οι σκηνοθετικές ιδέες του περιέχουν –όχι λίγες– στιγμές ιδιοφυΐας, ωστόσο η πλοκή είναι βαρυφορτωμένη και δαιδαλώδης, σε μια ούτως ή άλλως αχρείαστα μακροσκελή ταινία. Ο Ανταμ Ντράιβερ είναι για άλλη μία φορά θετικός, ενώ ακόμα καλύτερος είναι ο Τζόναθαν Πράις στον ρόλο του σύγχρονου Δον Κιχώτη. Απλώς, ανάμεσα στην παράνοια και στο όνειρο, που θα έπρεπε μάλλον να ισορροπούν, την παράσταση κλέβει άνετα η πρώτη.

Candelaria: Ενα τραγούδι για την Αβάνα ***

ΔΡΑΜΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Τζόνι Χέντριξ

Ερμηνείες: Βερόνικα Λιν, Αλντεν Νάιθ, Φιλίπ Χόχμαϊρ

Μια πολύ τρυφερή και ασυνήθιστη (κινηματογραφικά) ιστορία αγάπης εξελίσσεται με φόντο τη δύσκολη ζωή στην Κούβα των αρχών της δεκαετίας του 1990. Με την οικονομία σε βαθιά κρίση, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αβάνας βρίσκεται στα όρια του λιμού. Ο Βίκτορ Ουγκό και η Καντελάρια είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι· δουλεύουν και οι δύο και ζουν φτωχικά, άτεκνοι, παρέα με 5-6 κοτόπουλα που μόλις έχουν βγει από το αυγό. Η καθημερινότητά τους θα ταραχθεί όταν εκείνη θα βρει μια κάμερα ανάμεσα στα σεντόνια του ξενοδοχείου που εργάζεται. Εκείνος την κινηματογραφεί και ξαφνικά ανακαλύπτει ξανά όλα όσα τον έκαναν να την ερωτευθεί αρχικά.

Ο σκηνοθέτης Τζόνι Χέντριξ («Choco») μπλέκει υπέροχα τη ρουτίνα του ζευγαριού, τις έγνοιες, τις γκρίνιες και τη χαρά τους, με το γενικότερο κοινωνικό πορτρέτο μιας χώρας σε κρίση. Σε αυτό το φιλμ, ωστόσο, δεν χωρούν υπερβολές και μελοδραματισμοί – τα πάντα μοιάζουν να καλύπτονται από μια γλυκιά αχλύ και την πατίνα του χρόνου, η οποία όμως δεν μπορεί να στερήσει το πάθος και την ασυγκράτητη επιθυμία των ανθρώπων για ζωή. To «Candelaria» τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του τμήματος Venice Days, στο περασμένο Φεστιβάλ Βενετίας.

Πρόσκληση σε γάμο **½

Σκηνοθεσία: Βίκτορ Λεβίν

Ερμηνείες: Κιάνου Ριβς, Γουινόνα Ράιντερ, Γκρεγκ Λούσι

Γέλιο στην εξοχή

Ο Κιάνου Ριβς και η Γουινόνα Ράιντερ είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές μιας κωμωδίας με έντονη θεατρική ταυτότητα, που είναι βγαλμένη από τις γνωστές γαμήλιες ιστορίες που όλοι έχουμε λίγο – πολύ ζήσει ή ακούσει. Ο Φρανκ και η Λίντσεϊ είναι οι πιο αμήχανοι καλεσμένοι ενός γάμου που γίνεται στην εξοχή και στον οποίον κανείς τους δεν ήθελε πραγματικά να πάει. Αναγκασμένοι να περάσουν ένα ολόκληρο τριήμερο μαζί, μιας και κάποιος τους έχει «ζευγαρώσει» σε όλες τις δραστηριότητες, οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά, παρά την αρχική απέχθεια που έχει ο ένας για τον άλλο. Η σχετικά συμβατική ιστορία του Βίκτορ Λεβίν απογειώνεται χάρη σε ένα πραγματικά αστείο, αν και κάπως εξυπνακίστικο, σενάριο.

Κρίστοφερ και Γουίνι **½

Σκηνοθεσία: Μαρκ Φόρστερ

Ερμηνείες: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Χέιλι Ατγουελ, Μαρκ Γκάτις

Σωτήρια παιδική φαντασία

Η Ντίσνεϊ προσλαμβάνει τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ προκειμένου να δώσει λάμψη στη live-action περιπέτειά της, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Γουίνι των παιδιών. Ο Κρίστοφερ Ρόμπιν, οποίος έχει περάσει παιδική ηλικία γεμάτη από φανταστικά παιχνίδια με τους λούτρινους φίλους του, είναι πια ένας αγχωμένος με τη δουλειά ενήλικος, δίχως χρόνο για τη γυναίκα και την κόρη του. Τα πάντα, ωστόσο, θα αλλάξουν όταν ο αρκούδος Γουίνι θα παρουσιαστεί ολοζώντανος μπροστά του και, μαζί με την υπόλοιπη παρέα, θα τον παρασύρει σε μια καινούργια περιπέτεια. Τρυφερό φιλμ πάνω στη δύναμη της παιδικής φαντασίας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια μπροστά στις (ψυχικές) απαιτήσεις της ζωής.

2001: Οδύσσεια του Διαστήματος *****

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ερμηνείες: Κιρ Ντουλέα, Γκάρι Λόκγουντ, Ντάνιελ Ρίχτερ

Ανανεωμένο αριστούργημα

Το κλασικό αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ επανακυκλοφορεί σε καινούργια, πλήρως ανανεωμένη κόπια και 4Κ φορμά. Η καλύτερη δυνατή εικόνα και ο ήχος που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία τίθενται στην υπηρεσία μιας από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών, η οποία επανακαθόρισε το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Το φιλμ διατρέχει αφηγηματικά ολόκληρη την ιστορία του ανθρώπινου γένους, χτισμένο γύρω από τη συμβολική παρουσία τριών εντυπωσιακών μονόλιθων, οι οποίοι εμφανίζονται για να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης. Το σύνολο των κλασικών τεχνών επιστρατεύεται εδώ για να υπηρετήσει ιδανικά τον κινηματογράφο.

Βοκκάκιος ’70 ****

Σκηνοθεσία: Βιτόριο ντε Σίκα, Φεντερίκο Φελίνι, Λουκίνο Βισκόντι, Μάριο Μονιτσέλι

Ερμηνείες: Σοφία Λόρεν, Ανίτα Εκμπεργκ, Ρόμι Σνάιντερ

Ιταλικό φιλμ διά τέσσερα

Επανέκδοση ενός σπονδυλωτού ιταλικού φιλμ του 1962. Τέσσερις κορυφαίοι κινηματογραφιστές της γειτονικής χώρας (Βιτόριο Ντε Σίκα, Φεντερίκο Φελίνι, Μάριο Μονιτσέλι, Λουκίνο Βισκόντι) δημιουργούν από μία ιστορία, η οποία θα μπορούσε να ταιριάζει σε ένα σύγχρονό τους «Δεκαήμερο». Πρόκειται επί της ουσίας για τέσσερις διαφορετικές ιστορίες αγάπης ή μάλλον σχέσης μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις τελευταίες να έχουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα αποσπάσματα του Ντε Σίκα και του Φελίνι είναι και τα καλύτερα, με σκηνές – κινηματογραφικά ποιήματα, ενώ το σύνολο της ταινίας αποτελεί αφορμή για να απολαύσουμε μερικές από τις εντυπωσιακότερες γυναίκες ηθοποιούς της εποχής.

Εμείς…

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας μετράει αντίστροφα για την έναρξή του (16/9) και προχωρά σε ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, έχουμε πια τη δρομολόγηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης, η οποία θα στεγάσει το φεστιβάλ, αλλά και την έναρξη συνεργασίας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το τελευταίο αναλαμβάνει να θεσπίσει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του προσεχώς.

…και οι άλλοι

Σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα το σκάνδαλο Λεβίνσκι και τις ακόλουθες πολιτικές εξελίξεις ετοιμάζεται στην Αμερική και, όπως φαίνεται, σε αυτό θα εμφανίζεται και η ίδια η πρώην ασκούμενη του Λευκού Οίκου. Το ντοκιμαντέρ θα έχει στόχο να δώσει νέα οπτική στο θέμα, το οποίο τότε είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των παγκόσμιων μίντια, τοποθετώντας το στην εποχή του κινήματος #MeToo. Υπόσχεται δε πως τα τρία μέρη του θα περιλαμβάνουν ακυκλοφόρητο υλικό της Μόνικα Λεβίνσκι και του προέδρου Κλίντον, όπως και συνεντεύξεις όσων είχαν κινήσει διαδικασίες για την καθαίρεσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή