Στόλτενμπεργκ προς ΠΓΔΜ: Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ, μόνο αν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Στόλτενμπεργκ προς ΠΓΔΜ: Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ, μόνο αν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατηγορηματική θέση πως εάν η συμφωνία επίλυσης του ζητήματος του ονόματος (Συμφωνία των Πρεσπών) απορριφθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τότε η χώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διατύπωσε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαίσθηση και μόνο… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί (η ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ εκτός από την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ξέρω ότι κάποιοι στη χώρα μπορούν να πουν "όχι" για το δημοψήφισμα και "ναι" για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως τέτοια εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα δεν μπορεί να υπάρξει και ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γ.γ.του ΝΑΤΟ προέτρεψε τους ψηφοφόρους της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και σημείωσε ότι η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, προκειμένου αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι 29 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απηύθυναν στην ΠΓΔΜ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που διεξήχθη στις 12 Ιουλίου, πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι ξεκίνησαν ήδη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πως η Συμμαχία περιμένει την ΠΓΔΜ να γίνει το 30ο μέλος της.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα έχει αίσια έκβαση και πως η χώρα του θα μπορέσει αμέσως μετά να προχωρήσει στο τελευταίο στάδιο των υποχρεώσεων που της αναλογούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και το οποίο σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της χώρας.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια αναχώρησε για την Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Η επίσκεψη αυτή του γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης τού διεθνή οργανισμού στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αύριο, για τον σκοπό αυτό, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρεία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ενώ το Σάββατο, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή