Αλλοδαποί δικαστές στα στρατοδικεία

Αλλοδαποί δικαστές στα στρατοδικεία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαίωμα να δικάζουν στα στρατοδικεία έχουν σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αλλοδαποί, εφόσον έχουν τις απαραίτητες νομικές γνώσεις.

Η σχετική γνωμοδότηση εκδόθηκε με αφορμή ερώτηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφορικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση δέκα κενών θέσεων δικαστικών (πάρεδροι) στο Σώμα των Ενόπλων Δυνάμενων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας στον διαγωνισμό είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει το 27ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 35ο καθώς και να είναι Ελληνες το γένος και να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Το Στ΄ Τμήμα του ΝΣΚ στη γνωμοδότησή του σημειώνει ομόφωνα ότι είναι νόμιμος ο όρος που αφορά στον ηλικιακό περιορισμό αλλά δεν είναι νόμιμη η προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ελληνικής καταγωγής, δηλαδή Ελληνες το γένος.

Το ΝΣΚ κάνει αναφορά σε απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (3317/2014) που έχει κρίνει ότι μπορούν να εισέρχονται στις στρατιωτικές σχολές και υποψήφιοι που έχουν μόνο την ελληνική ιθαγένεια, επισημαίνοντας ότι το αντίθετο είναι αντισυνταγματικό. Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημείωναν ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.

Η απόφαση της Ολομέλειας ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς δύο σύμβουλοι Επικρατείας –Δημήτριος Αλεξανδρής και Βασίλης Αραβαντινός– ήταν της άποψης ότι «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», με το σκεπτικό ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσης και είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή