Η ομοφυλοφιλία δεν είναι αδίκημα πλέον στην Ινδία

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι αδίκημα πλέον στην Ινδία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Νόμο της αποικιακής περιόδου ο οποίος ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις κατήργησε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας, προκαλώντας πανηγυρισμούς σε πόλεις της χώρας, αλλά και σε άλλα κράτη της Νότιας Ασίας όπου ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων ελπίζουν σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις. Η ομοφυλοφιλία είχε αποποινικοποιηθεί το 2009, προτού η κυβέρνηση του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος BJP του προέδρου Μόντι επαναφέρει ποινές δεκαετούς κάθειρξης το 2013. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της Ινδίας Ντιπάκ Μίσρα ανέφερε: «Κάθε συναινετική ερωτική σχέση μεταξύ ενηλίκων, ομοφυλοφίλων, ετεροφυλοφίλων ή λεσβιών, δεν μπορεί να θεωρείται αντισυνταγματική».

Η απόφαση καταργεί το άρθρο 377 του ινδικού ποινικού κώδικα, που είχαν θεσπίσει οι βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις το 1861 και το οποίο απαγόρευε τη «σαρκική παρά φύσιν συνεύρεση». Αυτός ήταν ένας από τους παλαιότερους νόμους στον κόσμο που ποινικοποιούσαν το ομοφυλοφιλικό σεξ και η Ινδία ήταν διστακτική στο να τον ανατρέψει. Εξω από το δικαστήριο, συγκεντρωμένοι ακτιβιστές ζητωκραύγαζαν και κάποιοι ξέσπασαν σε κλάματα όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Ο νόμος βρισκόταν επί σειρά ετών στο επίκεντρο δικαστικών αγώνων. «Ο νόμος είχε γίνει όπλο για την παρενόχληση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ποινικοποίηση της σαρκικής επαφής είναι παράλογη, αυθαίρετη και προδήλως αντισυνταγματική», σχολίασε ο δικαστής Μίσρα ανακοινώνοντας την ιστορική απόφαση. Ακτιβιστές μάχονταν υπέρ της απαγόρευσης του νόμου από τη δεκαετία του 1990 και έχουν χάσει πολλούς δικαστικούς αγώνες μέχρι σήμερα. Οι «παραβάτες» κινδύνευαν με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Ανάλογες προσφυγές το 1994 και το 2001 είχαν αρνητική κατάληξη, οδηγώντας τον αγώνα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πολλά βήματα πίσω.

Σημαντική επιτυχία θεωρήθηκε απόφαση του 2009 η οποία κατήργησε το άρθρο 377 του ινδικού ποινικού κώδικα, ορίζοντας ότι η απαγόρευση της «σαρκικής συνεύρεσης ενάντια στους κανόνες της φύσης» παραβίαζε τα δικαιώματα στη ζωή, στην ελευθερία και στην ισότητα και ήταν αντίθετη με το ινδικό σύνταγμα. Ακολούθησαν νέες και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι διώξεις ανθρώπων βάσει του άρθρου 377, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγήθηκαν ακόμη και σε καταδίκες ισόβιας κάθειρξης. Ωστόσο, απόφαση του 2017 που αναφερόταν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής άνοιξε τον δρόμο για τη χθεσινή απόφαση.

Το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα είχε δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου, στέλεχός του όμως επέκρινε την ετυμηγορία. «Η απόφαση ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, αύξηση των κρουσμάτων Εϊτζ», είπε ο Σουμπραμάνιαν Σουάμι, ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι η ομοφυλοφιλία είναι γονιδιακή διαταραχή. Η κυβέρνηση δεν έχει θέση στην κρεβατοκάμαρα, απάντησε στέλεχος της αντιπολίτευσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή