Συρία: Αεροπορικές επιδρομές ρωσικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη

Συρία: Αεροπορικές επιδρομές ρωσικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων είχαν σήμερα στόχο θέσεις των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ και στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο τελευταίο αυτό προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, η τύχη του οποίου θα συζητηθεί σήμερα στην Τεχεράνη στην σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η χώρα υποστηρίζει τους αντάρτες, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν ήδη φτάσει στην Τεχεράνη για την τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Ιρανό ομόλογό τους Χασάν Ροχανί. Οι δύο τελευταίοι, ακλόνητοι σύμμαχοι της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, θα συζητήσουν με τον πρώτο για την τύχη της επαρχίας αυτής, η οποία απειλείται με επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Αυτές συγκεντρώνουν τον τελευταίο καιρό ενισχύσεις στην Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία.

Εδώ και μέρες εξάλλου, οι κυβερνητικές δυνάμεις βάλλουν με πυρά πυροβολικού κατά του τομέα, ενώ οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν σποραδικά επιδρομές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι σημερινές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων είχαν στόχο θέσεις της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει δημιουργηθεί από την συριακή πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, ή ακόμη θέσεις της Άχραρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι στόχοι αυτοί που επλήγησαν βρίσκονται κοντά στην περιοχή Χομπάιτ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ, κοντά στη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο έδαφος που κατέχουν οι αντάρτες και τον κυβερνητικό τομέα.

«Ο στόχος ήταν να καταστραφούν τα οχυρά των ανταρτών», διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Ένας μαχητής της Άχραρ αλ Σαμ σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν, διευκρίνισε. Από τις επιδρομές έχασε τη ζωή του και ένας βοσκός, ενώ τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για αμάχους ή μαχητές.

Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Τουρκίας προγραμματίζεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι μερικές ώρες πριν από την σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν συγκαλέσει οι ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ."

«Έχουμε σκοτώσει, σκοτώνουμε και θα σκοτώσουμε τρομοκράτες (…) ασχέτως με το αν βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ ή άλλα μέρη της Συρίας», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η Τουρκία θα υποβάλει σήμερα στην τριμερή σύνοδο κορυφής ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των ενόπλων οργανώσεων από την Ιντλίμπ για να αποφευχθεί μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του τελευταίου αυτού προπυργίου ενεργής αντίστασης στον Άσαντ, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα.

Βάσει αυτού του σχεδίου, προσθέτει η εφημερίδα Sabah, δώδεκα "ένοπλες οργανώσεις", μεταξύ των οποίων η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία αποτελείται κυρίως από μέλη της συριακής πρώην πτέρυγας της Αλ Κάιντα και η οποία κυριαρχεί στο 60% της επαρχίας, θα καταθέσουν τα όπλα.

Τα μέλη τους θα απομακρυνθούν στη συνέχεια προς μια "ουδέτερη ζώνη", η τοποθεσία της οποίας δεν διευκρινίστηκε, την οποία ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση.

Οι οργανώσεις που δεν θα δεχθούν να καταθέσουν τα όπλα θα αποτελέσουν στόχο στοχευμένων επιθέσεων, διευκρινίζει επίσης η Sabah.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από τον Ερντογάν στον Πούτιν και τον Ροχανί στη σύνοδο στην Τεχεράνη, καταλήγει η εφημερίδα.

Οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία επέτρεψε κυρίως τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Συρία, μία από τις οποίες στην Ιντλίμπ.

Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε το 2011 μετά την αιματηρή καταστολή από τις κυβερνητικές δυνάμεις των διαδηλώσεων που γίνονταν υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε 350.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή