Τσακαλώτος: «Οι ανακοινώσεις δεν πρόκειται να σοκάρουν τους θεσμούς»

Τσακαλώτος: «Οι ανακοινώσεις δεν πρόκειται να σοκάρουν τους θεσμούς»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Ζήτημα εμπιστοσύνης» είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις από το 2019, διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο του Eurgroup, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε εκπροσώπους των θεσμών ότι οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης «δεν θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση».

Αν και μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, «οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται», σημειώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», και τονίζει ότι αν κάτι αλλάξει στη συμφωνία που έχει γίνει, τότε πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί με τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Εurogroup.

Και ενώ δεν έχει υπάρξει επίσημη συζήτηση μέχρι στιγμής σε επίπεδο εκπροσώπων των θεσμών και ελληνικών αρχών για το θέμα τού κατά πόσον υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος ώστε να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, τη Δευτέρα, που θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, έχουν σκοπό να δουν από κοντά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τον βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της αναμένεται να υποστηρίξει πως στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται τέτοιες περικοπές καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε σχέση με το 2017, όταν συμφωνήθηκαν αυτά τα μέτρα, είναι σαφώς καλύτερη και ότι η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και χωρίς αυτά.

Πάντως, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως δεν πρόκειται η Αθήνα να κινηθεί μονομερώς, αλλά θα προηγηθεί συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Επίσης, έχουν καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους συνομιλητές τους πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε γενικότερο «ξήλωμα του πουλόβερ».

Η μόνη αλλαγή που επιδιώκει σε σχέση με τα συμφωνηθέντα αφορά τη μείωση των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Αλ. Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκη, Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι οι θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί για το τι ακριβώς θα περιέχουν αλλά ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο περιθώριο του Eurogroup, όταν ρωτήθηκε, διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι παροχές που θα σοκάρουν τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή