Εναρξη σχολικής χρονιάς με χρόνια προβλήματα αναπληρωτών

Εναρξη σχολικής χρονιάς με χρόνια προβλήματα αναπληρωτών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομαλά προχωρεί η προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς την προσεχή Τρίτη. Χαρακτηριστικά, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) τόνισε ότι «το αυτονόητο, η ύπαρξη εκπαιδευτικών στα σχολεία από την αρχή της σχολικής χρονιάς, φαίνεται να επιτυγχάνεται».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έχουν ήδη ανακοινωθεί 19.480 προσλήψεις αναπληρωτών, «ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων που έχει γίνει πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς», όπως είπε το υπουργείο. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο σε σύσκεψη, εξετάστηκαν τα νομικά προβλήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με τους δικαιωθέντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 που θεμελιώνουν δικαίωμα διορισμού. Ως εκ τούτου, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες διορισμού τους.

Ασφυκτικό πλαίσιο

Από πλευρά της πάντως, η ΔΟΕ ανέφερε ότι υπάρχει σειρά χρόνιων ζητημάτων που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους αναπληρωτές. «Προβλήματα που δημιουργούνται, κυρίως, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών ορίων που τίθενται για την ανάληψη υπηρεσίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που απαιτείται μετακίνηση μεταξύ περιοχών που απέχουν πολύ μεταξύ τους. Συνάδελφοί μας που έχουν προσληφθεί την ίδια ακριβώς ημέρα τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης σε σχέση με τη χορήγηση ημερομισθίου και ενσήμου ανάλογα με την ακριβή ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας, κάτι που εξαρτάται από την αντικειμενική δυνατότητά τους να φτάσουν έγκαιρα ή όχι στον τόπο πρόσληψής τους αλλά και από τη δυνατότητα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν ή όχι έγκαιρα τη διαδικασία της ανάληψης υπηρεσίας λόγω φόρτου εργασίας (βλ. ατελείωτες ουρές σε Διευθύνσεις με μεγάλο αριθμό αναπληρωτών –Ανατολική Αττική, Ηράκλειο–, με πολύωρες αναμονές συναδέλφων, μερικοί εκ των οποίων δεν πρόλαβαν να εξυπηρετηθούν παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων στις Διευθύνσεις)», λέει η ΔΟΕ.

Παράλληλα, και φέτος αναμένεται να εμφανιστεί το πρόβλημα της έλλειψης σπιτιών για τους αναπληρωτές, κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί οξύ και πέρυσι, ωστόσο δεν φαίνεται ότι βρέθηκε λύση ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και τις δημοτικές αρχές των τουριστικών περιοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή