Στα χέρια της ΕΛΑΣ δύο γυναίκες για τους πρόσφατους βανδαλισμούς σε μουσεία

Στα χέρια της ΕΛΑΣ δύο γυναίκες για τους πρόσφατους βανδαλισμούς σε μουσεία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών γυναικών για την υπόθεση των πρόσφατων βανδαλισμών σε μουσειακά εκθέματα με τη χρήση λαδιού, προχώρησε η ΕΛΑΣ το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι δύο αλλοδαπές εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί από φύλακα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ο οποίος αναγνώρισε τη μία από φωτογραφίες που είχε μοιράσει η Ασφάλεια σε όλα τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και ειδοποίησε την Ασφάλεια Αθηνών.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, τις συνέλαβαν ενώ άγγιζαν ένα από τα εκθέματα του μουσείου, ενώ κρατούσαν μπουκάλι με λάδι, που όμως δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για δύο Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίες κρατούνται στην Ασφάλεια Αθηνών κα αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. 

«Ρίχναμε λάδι και μύρο γιατί η Αγία Γραφή λέει πως είναι θαυματουργό», ισχυρίστηκαν στους αστυνομικούς οι δύο γυναίκες, που πιάστηκαν επ' αυτοφώρω, χάρη στις φωτογραφίες και τα βίντεο που τις είχαν καταγράψει από τις προηγούμενες ενέργειες τους.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Αυγούστου ρεπορτάζ της «Κ» απεκάλυπτε ότι ορισμένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που είναι παράλληλα κειμήλια της Ορθοδοξίας, είχαν υποστεί σημαντικές φθορές.

Συγκεκριμένα, οι βάνδαλοι είχαν ρίξει λάδι προκαλώντας φθορές στα αντικείμενα –σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες, αλλά και σε χώρους του μουσείου (μάρμαρα και τοίχους), στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αλλά και των περιοδικών εκθέσεων στη βίλα Ιλίσια.

Η καταστροφή σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28ης Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που στο Βυζαντινό Χριστιανικού Μουσείου είχαν βάρδια 20 φύλακες.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη με ανακοίνωση που εξέδωσε, γνωστοποίησε ότι την Κυριακή 26 Αυγούστου είχε σημειβωθεί και εκεί βανδαλισμός με άοσμη και διάφανη λιπαρή ουσία σε διάφορα σημεία του χώρου. Για το περιστατικό ενημερώθηκε τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και η αστυνομία που διεξάγει έρευνα.

 
Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του Μουσείου ανέφερε:
 
«Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 διαπιστώθηκαν ίχνη άοσμης και διαφανούς λιπαρής ουσίας σε σημεία του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Προκλήθηκαν από δύο άτομα, όπως σε πρόσφατη συναφή περίπτωση, τα οποία καταγράφηκαν από τις κάμερες του συστήματος ασφαλείας του Μουσείου. Τα ίχνη εντοπίστηκαν κυρίως σε βάσεις και πλαίσια, ήσαν αναστρέψιμα και έχουν ήδη καθαριστεί. Σε δύο αντικείμενα της συλλογής εντοπίστηκαν ίχνη της ίδιας ουσίας, χωρίς να έχει προκληθεί φθορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή