Διαδραστικό γράφημα του Reuters: Τι άλλαξε στα 10 χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Διαδραστικό γράφημα του Reuters: Τι άλλαξε στα 10 χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιπτώσεις στις αγορές, την πολιτική, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη μακροοικονομία αλλά και την παγκόσμια κατανομή του πλούτου στη δεκαετία που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brorthers εξετάζει μέσα από μία εντυπωσιακή διαδραστική παρουσίαση το Reuters, με στοιχεία βασισμένα στην έρευνα πέντε δημοσιογράφων.

Όπως σημειώνει ο πρώτος εκ των αναλυτών, ο μεγάλος χαμένος της κατάρρευσης του 2008 δεν ήταν οι αναδυόμενες αγορές αλλά η Ευρώπη, που βυθίστηκε στη μία μετά την άλλη κρίση, με αποτέλεσμα όχι μόνο τα χρηματιστήριά της να πληγούν αλλά και να ανακοπεί η πορεία υπεροχής του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο συντάκτης αναφέρεται στην φούσκα της αγοράς ακινήτων καθώς οι πιθανές «αποδόσεις» των δανείων είχαν καταστεί χρηματιστηριακά προϊόντα που πωλούνταν σε μια πεινασμένη για κέρδη αγορά επενδυτών.

Το κενό που προκάλεσε τελικά η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καταλήγει η πρώτη  εκ των πέντε παρουσιάσεων, ήρθε να καλύψει η τεχνολογία: Η Apple με το iphone η ραγδαία επέκταση της Amazon στις online πωλήσεις, η κυριαρχία της Google στις μηχανές αναζήτησης και του facebook στα social media αλλά και η αναγέννηση της Microsoft.

Οι πέντε αυτές εταιρίες αποτιμώνται σήμερα στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια όταν η αποτίμηση των 18 μεγαλύτερων τραπεζών του δείκτη Standard & Poor's 500, έχει περιοριστεί στα 1,5 τρισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή