Με λουκέτο στη Μόρια απειλεί η Περιφέρεια

Με λουκέτο στη Μόρια απειλεί η Περιφέρεια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία 30 ημερών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσει τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο έδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, απειλώντας με λουκέτο αν αυτό δεν συμβεί. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό επιβεβαιώθηκε (και) από αυτοψίες των υπηρεσιών Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας, που χαρακτηρίζουν ακατάλληλη και επικίνδυνη την υποδομή.

Οι αυτοψίες, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου, περιγράφουν τριτοκοσμικές συνθήκες. Οπως αναφέρεται, σε κάθε οικίσκο (κοντέινερ) κατοικούν έως και 15 άτομα και σε κάθε σκηνή έως και 150 άτομα, δημιουργώντας αποπνικτικές συνθήκες και «αδυναμία επιμελούς καθαριότητας». «Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και στον δρόμο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα», αναφέρεται στην εισήγηση των υπηρεσιών. Επιπλέον, «διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στον χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης. Ο υπαίθριος χώρος του κέντρου παρουσιάζει ρυπαρότητα λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς, με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών). Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες-μετανάστες είναι ακατάλληλος, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας».

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δίνει προθεσμία 30 ημερών στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δηλώνοντας ότι «μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα των αναφερομένων προβλημάτων, θα προβούμε στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας». Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει έως 3.500 άτομα και σήμερα χρησιμοποιείται από περισσότερα από 8.500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή