Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για τις μεταρρυθμίσεις

Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για τις μεταρρυθμίσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισορροπία ανάμεσα στις προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, που υπαγόρευσαν φοροελαφρύνσεις και «κλείσιμο ματιού» για τις συντάξεις, αλλά και στην επιθυμία της να καθησυχάσει τους θεσμούς –που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα– επιχείρησε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υποσχέθηκε μεν επίδομα ενοικίου, αλλά για τους μισούς δικαιούχους από αυτούς που προβλέπει ο ήδη ψηφισμένος νόμος για τα αντίμετρα.

Το μέτρο της αυστηρότητας με την οποία θα αντιμετωπίσουν τις όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι θεσμοί έδωσε με χθεσινή δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Για πρώτη φορά με τόση ευθύτητα προειδοποίησε ότι αν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν δεν εφαρμοστούν, δεν θα εφαρμοστούν ούτε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Είμαστε υπομονετικοί πιστωτές», είπε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse «αλλά μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που έχουμε αποφασίσει με την Ελλάδα, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν συνεχιστεί ως έχει».

Ακόμη, ο ίδιος επανέλαβε ότι από τις 5 χώρες που επλήγησαν από την κρίση, οι 4 είναι ιστορίες επιτυχίας, ενώ για την Ελλάδα εξέφρασε απλώς την ελπίδα πως θα γίνει και αυτή μια τέτοια ιστορία.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν τις πρώτες τους επαφές στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας με τους υπουργούς αύριο, ξεκινώντας από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια έπιασαν ήδη δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο. Οι τεχνοκράτες των θεσμών παρακολούθησαν με προσοχή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που ήταν όμως διατυπωμένες με αρκετό βαθμό αοριστίας, ώστε να μην μπορεί κανείς με ευκολία να κάνει τον λογαριασμό και να υπολογίσει το όφελος, αλλά και την επίπτωση στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτό παρέχει στην κυβέρνηση την απαραίτητη «ευελιξία» να προσαρμόσει τις εξαγγελίες της, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, κυρίως για τις συντάξεις, για τις οποίες ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε εξαιρετικές πιθανότητες να πείσουμε τους δανειστές» να μη μειωθούν. Αν οι συντάξεις δεν μειωθούν ο δημοσιονομικός χώρος περιορίζεται κατά 2 δισ. ευρώ και αντίστοιχα διευρύνεται αν περικοπούν.

Ετσι, ο πρωθυπουργός μίλησε το Σάββατο μόνο για τα 800 εκατ. ευρώ του προβλεπόμενου υπερπλεονάσματος του 2019 και για τα 3,5 δισ. ευρώ έως το 2022, στο οποίο επεκτάθηκε για να μπορέσει να εμπλουτίσει τη λίστα των παροχών του.

Ειδικότερα για το 2018, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί, καθώς είναι σαφές ότι αυτά θα θυσιαστούν σε περίπτωση μη μείωσης των συντάξεων. Μίλησε μόνο για το επίδομα ενοικίου, αλλά και πάλι το περιόρισε στις 300.000 οικογένειες, αντί των προβλεπόμενων 600.000, που θα είχαν κόστος 600 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα (σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.ά.) δεν αναφέρθηκαν καν.

Επίσης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε προγραμματιστεί στα αντίμετρα του 2020 ήρθε απλώς ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά με κόφτη, περιορίζοντας το όφελος για τους φορολογούμενους στα 200 εκατ. ευρώ το 2018.

Η δε εξαγγελία μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ πάει τόσο μακριά, το 2021, που καθίσταται εκ των πραγμάτων κενή περιεχομένου προς το παρόν.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο, με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου προϋπολογισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί προτιμούν να κοπούν κανονικά οι συντάξεις, ενώ η Κομισιόν από την πλευρά της έχει ως Plan B την αναβολή της σχετικής απόφασης έως τον Απρίλιο του 2019, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Τον Νοέμβριο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το υπερπλεόνασμα του 2018, το οποίο θα επιτρέψει έναν νέο γύρο εξαγγελιών της κυβέρνησης, εν είδει «κοινωνικού μερίσματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή