Αντιπαράθεση Τσίπρα με αντιπρόεδρο του ΕΛΚ για το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη

Αντιπαράθεση Τσίπρα με αντιπρόεδρο του ΕΛΚ για το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ για το κόστος της διακυβέρνησης Τσίπρα και των χειρισμών Βαρουφάκη.

«Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη», είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς και τόνισε: «Σάς βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς ειχαν γυρίσει την πλάτη».

Απέδωσε ωστόσο τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο όμως και στον Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε ότι για τη διάσωση και την έξοδο από τα μνημόνια «πρέπει να χειροκροτήσουμε τους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν να μείνουν στην Ευρώπη. Να μην ξεχάσουμε τι έκαναν οι πολίτες».

Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί τεχνοκρατών, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ απάντησε ότι «όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω της ανευθυνότητας Βαρουφάκη, αυτού του "αστεριού" της κυβέρνησής σας. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο ομιλητής του ΕΛΚ.

Επεσήμανε ακόμη την ανησυχία του για το γεγονός ότι «περίπου 500.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα».

Και κατέληξε: «Μάς ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές, μπορεί να ξαναεπιστρέψει στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Εχετε δύο επιλογές είτε να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις, είτε να επιστρέψετε στον λαϊκισμό. Ελπίζω να ξέρετε να επιλέξετε τον σωστό δρόμο. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, είναι απλά λαϊκισμός».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «Δεν ξέρω αν είναι κακό που άλλαξα, όπως είπε ο κ Γκονζάλες, κακό είναι κάποιοι να μένουν αδιόρθωτοι. Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα δείτε απλά πως μια παράταξη στην Ελλάδα που έχει προσφέρει τόσα, όπως η συντηρητική παράταξη, σε αυτήν γίνονται συνήθως αρχηγοί τα τέκνα κάποιων προηγούμενων πρωθυπουργών. Γίνεται αλλού αυτό σε συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη; Στη δική σας παράταξη να στραφείτε όταν μιλάτε για εθνικισμό. Η στάση που κρατά το κόμμα της ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία επίλυση της ονομασίας με την ΠΓΔΜ είναι μια στάση που θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού.

Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εκείνο εξάμηνο κι έγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές αν όντως ήταν αυτό το κόστος θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες όπως ότι η Ελλάδα σπατάλησε 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 45 δισ. ήταν το συνολικό κόστος και των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων αλλά η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα δικά μας χρόνια κόστισε 6 δισ. από τα 24 που ήταν διαθέσιμα από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η κυβέρνησή μου πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις από το 2010 ως το 2015» -και αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετική πολιτική επιτυχία.

Παραλλήλως ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από τη μια η κυβέρνησή του κατάφερε να εμβαθύνει δομικές μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα από την άλλη, κατάφερε -όσο μπορούσε- να προστατεύσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Υπενθυμίζοντας ότι το 2015 που ανέλαβε τα ηνία της Ελλάδας, αυτή περνούσε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. «Όχι δεν θέλω εδώ να πω ενώπιον σας ότι πρόκειται για success story», είπε κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή