ΗΠΑ: Παρ’ ολίγον πόλεμος για ένα tweet

ΗΠΑ: Παρ’ ολίγον πόλεμος για ένα tweet

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ηγεσία του Πενταγώνου είχε τρομοκρατήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με μήνυμά του στο Twitter, το οποίο –αν είχε σταλεί– θα είχε ερμηνευθεί από τη Βόρεια Κορέα ως προάγγελος επικείμενης πυραυλικής επίθεσης από τις ΗΠΑ.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπομπ Γούντγουορντ, του οποίου το νέο βιβλίο «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο» κυκλοφορεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία.

«Συνέταξε tweet το οποίο έλεγε: “Θα ανακαλέσουμε τους Αμερικανούς από τη Νότια Κορέα, μέλη οικογενειών των 28.000 στρατιωτών στη χώρα”», ανέφερε ο Γούντγουορντ. Το επίμαχο μήνυμα δεν εστάλη, όμως, ποτέ χάρη σε διπλωματικό δίαυλο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ. Στελέχη της βορειοκορεατικής διπλωματίας είχαν προειδοποιήσει Αμερικανούς συναδέλφους τους ότι ένα τέτοιο μήνυμα θα είχε εκληφθεί ως αμερικανική προετοιμασία επίθεσης.

«Τη στιγμή εκείνη, η ηγεσία του Πενταγώνου ετέθη σε συναγερμό, με τους επικεφαλής του στρατεύματος να εκτιμούν ότι ένα απλό tweet θα μπορούσε να κάνει τους Βορειοκορεάτες να υποθέσουν ότι μία αμερικανική επίθεση θα ξεσπούσε ανά πάσα στιγμή», είπε ο Γούντγουορντ, μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει έκτοτε υποχωρήσει, ιδιαίτερα μετά τη σύνοδο κορυφής Κιμ – Τραμπ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Εκεί, ο Κιμ εξέφρασε την «ακλόνητη εμπιστοσύνη» του στον Τραμπ, ενώ την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τη Βόρεια Κορέα για την επιβλητική στρατιωτική παρέλαση με αφορμή τα εβδομηντάχρονα του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Υστερα από συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Δούμας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, ανέφερε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μίλησε θερμά για τον Τραμπ.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν παρήλασαν πυρηνικοί πύραυλοι στην παρέλαση της Πιονγιάνγκ. Την τελετή των 70 ετών του βορειοκορεατικού κράτους παρακολούθησε και ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος έχει απαρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα, επιλέγοντας να πολιτογραφηθεί Ρώσος πολίτης, για φορολογικούς λόγους. Παρά τις προσπάθειες δημοσιογράφων του πρακτορείου AFP να εξασφαλίσουν κάποια δήλωση από τον Ντεπαρντιέ, ο δημοφιλής ηθοποιός απέφυγε να διευκρινίσει εάν έφθασε στην Πιονγιάνγκ προσκεκλημένος του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή