Τα μαθηματικά του πρωθυπουργού

Τα μαθηματικά του πρωθυπουργού

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι μηχανικός στην εκπαίδευσή του, τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό σημείο του πρωθυπουργού. Ολοι θυμούνται την παροιμιώδη αποστροφή «κάναμε σημαντική στροφή 360 μοιρών σε σχέση με τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής» (Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ 23.5.2018).

Δεν γνωρίζουμε πώς τα πάει τώρα με την τριγωνομετρία, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι βελτιώθηκε στη θεωρία των πιθανοτήτων. Μιλώντας για την περικοπή των συντάξεων, είπε ότι θα καταθέσει σειρά επιχειρημάτων κατά του μέτρου και σημείωσε ότι «με αυτά θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας» (συνέντευξη Τύπου ΔΕΘ 9.9.2018). Αυτό απέχει πολύ από την πιθανολόγηση του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να απαντήσει όχι η Μέρκελ» (STAR 12.1.2015).

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός είναι και κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαρακτήριζε «μακάβριο», «ανάλγητο» και προπαντός «νεοφιλελεύθερο»· αν, φυσικά, το έλεγε κάποιος άλλος. «Θα εξηγήσουμε στην Κομισιόν», είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι είναι ένα μέτρο [που] αφορά στην προσωπική διαφορά και αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι. Αρα η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Ωμή παραδοχή, αλλά στατιστικώς είχε δίκιο…

Με τα οικονομικά μαθηματικά εξακολουθεί να έχει κάποιο πρόβλημα ο κ. Τσίπρας. Μπέρδεψε τον πλούτο με το εισόδημα. «Τα πρώτα χρόνια των μνημονίων», είπε, «χάθηκε το 40% του εισοδήματος και το 25% του εθνικού πλούτου μέσα σε 2,5 μόλις χρόνια». Μάλλον μπέρδεψε τα συμπεράσματα μιας περυσινής μελέτης στο «Δελτίο Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος», (Ιούλιος 2017) που έδειχναν απώλειες 26% του εισοδήματος και 40% του πλούτου των νοικοκυριών». Αλλά πάλι η, έρευνα αφορούσε 5 χρόνια και το πρώτο ήταν εκτός μνημονίων (2009-2014). Αβυσσος η μαθηματική σκέψη του πρωθυπουργού…

Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας του Ποταμιού επεσήμανε πως «ο πρωθυπουργός είπε ότι το 70% των νέων συμβάσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για (…) ψέμα. Το 51,1% των συνολικών προσλήψεων αφορά σήμερα ευέλικτες μορφές απασχόλησης…». Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μείωση των κόκκινων δανείων τα οποία έχουν πάει περίπου στα 66 δισ. ευρώ». Στην πραγματικότητα είναι 94 δισ. ευρώ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δυστυχώς, δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο. Να ψεύδεται ένας πρωθυπουργός για τους αριθμούς –οι οποίοι σε κανονικές χώρες είναι κοινός τόπος στον δημόσιο διάλογο– ή να μην αντιλαμβάνεται σε ποιο οικονομικό περιβάλλον πρέπει να λειτουργήσει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή