Π. Καμμένος: Τρεις εναλλακτικές για τη συμφωνία των Πρεσπών

Π. Καμμένος: Τρεις εναλλακτικές για τη συμφωνία των Πρεσπών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών άφησε ο Π. Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 83η ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του, έθεσε ως χρονικό όριο τον ερχόμενο Μάιο με τη χαρακτηριστική φράση πως μέχρι τότε «δεν θα έχει γίνει απολύτως τίποτα» όσον αφορά τη συμφωνία και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει «λόγος σύγκρουσης».

Στην περίπτωση που η συμφωνία φτάσει για κύρωση στην ελληνική εθνική αντιπροσωπεία, ο ΥΕΘΑ απάντησε λέγοντας πως δεν έχει τη «λαϊκή» νομιμοποίηση να «παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας» και ως εκ τούτου θα θέσει υπ’ όψιν του πρωθυπουργού τρεις «εναλλακτικές» προτάσεις. «Η πρώτη μου πρόταση θα είναι ο ελληνικός λαός να πάρει θέση με δημοψήφισμα, η δεύτερη είναι οποιαδήποτε συζήτηση να μετατεθεί μετά το τέλος της, τετραετίας και η τρίτη θα είναι η προσφυγή στις κάλπες», σχολίασε σχετικά ο κ. Καμμένος, δίνοντας ένα σαφές πλαίσιο που αναπόφευκτα παρατείνει τον χρόνο της συγκυβέρνησης έως τον ερχόμενο Μάιο. Και τούτο, καθώς διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ οι δύο πρώτες «εναλλακτικές» έχουν απορριφθεί. Η πρώτη ρητώς, καθώς όσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, σε πλήρη αντίστιξη με τον κ. Καμμένο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει στη «λαϊκή βούληση», με το επιχείρημα πως «εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το σύνταγμά μας ούτε το όνομά μας». Οσον αφορά τη δεύτερη εναλλακτική, της μετάθεσης μετά το τέλος της τετραετίας, ο κ. Τσίπρας είχε απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνοντας τη βεβαιότητα πως η συμφωνία «θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών». Ως εκ τούτου, εξάγεται το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα πλάνο μετάθεσης από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, άφησε ανοικτό τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών με την αποστροφή «θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων».

Την ίδια ώρα, είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως ο κ. Καμμένος επιχειρεί να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική με στόχο να απευθυνθεί σε κοινά που η μέχρι τώρα ρητορική του μάλλον τα απέκλειε. Στο πλαίσιο αυτό και ερωτηθείς για το τετ α τετ με τον κ. Αντώναρο στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως τους ενώνει η κοινή «καραμανλική» ρίζα, βάζοντας μάλιστα στην ίδια εξίσωση και την κ. Παπακώστα, για την οποία δήλωσε «ευτυχής» που εισήλθε στο κυβερνητικό σχήμα. Η τοποθέτηση περί «καραμανλισμού», που γίνεται πλέον σε κάθε δημόσια παρέμβαση του κ. Καμμένου, όπως φαίνεται θα αποτελέσει το όχημα αυτής της προσπάθειας για«στροφή» σε πιο «κεντροδεξιά μονοπάτια». Εξ ου και η πρόσφατη δήλωσή του, πως εκείνος εκπροσωπεί την «πραγματική Ν.Δ.», η οποία παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «αδέξια», φανέρωσε την πολιτική του στρατηγική. Προς επίρρωση των ανωτέρω, υπάρχουν επιπλέον ενδείξεις που αποτυπώνουν την εν λόγω τάση. Ο ΥΕΘΑ, στοχοποιώντας σταθερά τους κ. Γεωργιάδη και Βορίδη, δεν βάζει τελευταία στο ίδιο κάδρο τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «το μεγάλο λάθος του» είναι που «στηρίζεται σε αυτούς». Η ανωτέρω στρατηγική αποτυπώθηκε ευθέως διά στόματος του ίδιου του κ. Καμμένου, που ανέφερε πως επιχειρεί να βρει «προγραμματικές συγκλίσεις» με τους κ. Παπακώστα και Αντώναρο, αλλά και άλλα στελέχη που κινούνται στις παρυφές της Κεντροδεξιάς. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μόνο εύκολο δεν είναι, τόσο από άποψη χρόνου όσο και «πρότερου βίου», δηλαδή της ρητορικής πάνω στην οποία δομήθηκε το κόμμα των ΑΝΕΛ από ιδρύσεώς του. Ενδεικτικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Αντώναρος απορρίπτει προσώρας τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, χωρίς αυτό να μπορεί να αποκλειστεί για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή