Πόλωση μέσω… Στρασβούργου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Δίνοντας μία γεύση τού τι θα ακολουθήσει στις επόμενες ευρωεκλογές, ο Ελληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε για μία έντονη μάχη που θα εξελιχθεί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις από τη μία και στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό αλλά και τον ακροδεξιό λαϊκισμό, από την άλλη. Παράλληλα, σπάζοντας την παράδοση που θέλει να μη μεταφέρουν οι πολιτικοί την εσωτερική αντιπαράθεση σε διεθνή φόρα, επιτέθηκε κατά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.

«Η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, θα έχει ως συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ασκώντας κριτική στον τρόπο που λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δεν λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες». «Σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικας κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και δεν λογοδοτούν πουθενά», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως η χώρα την περίοδο 2010 – 2014 έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, ενώ «οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα» για να προσθέσει: «Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της είχαν μετατραπεί, όμως, και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης». Καταλήγοντας ανέφερε ότι «η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη».

Αντίδραση Πονς

Η αισιόδοξη όμως για το μέλλον της χώρας ομιλία του αντιμετώπισε την αντίδραση του Ισπανού ευρωβουλευτή κ. Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος τόνισε ότι τα συγχαρητήρια για το τέλος των μνημονίων πρέπει να αποδοθούν στον ελληνικό λαό και όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. «Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω της ανευθυνότητας Βαρουφάκη, αυτού του “αστεριού” της κυβέρνησής σας. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα», είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό. Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του ότι στις επόμενες εκλογές ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιστρέψει στον λαϊκισμό και ανέφερε ότι ο νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εντονα ενοχλημένος, ο κ. Τσίπρας απάντησε στον κ. Πονς ότι υποστηρίζει τη Ν.Δ. και τον κάλεσε να μην υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων. Σε ιδιαίτερα οξύ τόνο τού είπε, επίσης, ότι «αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό σας ενημερώνω πως αρχηγοί στη Δεξιά της Ελλάδος γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών». Επιχείρησε, επίσης, να αντικρούσει την κριτική περί λαϊκισμού, επιτιθέμενος ξανά κατά της Ν.Δ., λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από τη στάση που κρατά σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων».

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε πως για τα προβλήματα που υπάρχουν φταίνε και η Ελλάδα και η Ευρώπη, κυρίως γιατί δεν έγιναν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, ενώ διερωτήθηκε αν είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση. Στη συνέχεια αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας έθεσε το ερώτημα στον Αλ. Τσίπρα, αν θέλει να τον θυμάται η ιστορία σαν εκλογικό ατύχημα ή σαν επαναστάτη μεταρρυθμιστή. Συγχρόνως, τόνισε πως το παλιό σύστημα που οδήγησε στην ελληνική κρίση υπάρχει ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή