Κρίσιμες διεργασίες για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Κρίσιμες διεργασίες για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρος του μπαράζ επαφών ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε δύο εβδομάδες, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το εάν θα υπάρξουν και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ήταν και οι χθεσινές συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα Τζέιν Χολ Λουτ.

Σήμερα, η κ. Λουτ θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος ήταν παρών και στην τελευταία απόπειρα επίλυσης του Κυπριακού στο Κραν-Μοντανά. Επίσης, σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη (ο οποίος έρχεται ύστερα από πολυήμερη επίσκεψη στη Γερμανία), προτού, αύριο, αναχωρήσουν για το Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθεί, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η επόμενη τριμερής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Γενικότερος σκοπός του ΟΗΕ είναι, πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, ημερομηνία επανέναρξης των δραστηριοτήτων της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, αφενός να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της κ. Λουτ, αφετέρου να έχει καταγραφεί ένα μελλοντικό χρονοδιάγραμμα κινήσεων.

Μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι εξέθεσε τις απόψεις της Αθήνας για το Κυπριακό. «Της υπογράμμισα ότι το Κυπριακό είναι πριν απ’ όλα ζήτημα κατοχής. Της εξέθεσα τις απόψεις μας για τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, καθώς και των τριών μικρών μειονοτήτων. Της είπα ότι το κύριο θέμα για τους Ελληνοκυπρίους είναι να νιώθουν ασφαλείς στο νησί τους και, κατά συνέπεια, την ανάγκη να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη «Συνθήκη Συμμαχιών» και η λεγόμενη «Συνθήκη Εγγυήσεων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού υπογράμμισε ότι η κ. Λουτ δεν μεσολαβεί, αλλά απλώς αποτυπώνει τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο, όταν θα ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, «να έχει προηγηθεί μια ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία». Η κ. Λουτ δεν έκανε δηλώσεις, όπως άλλωστε και ύστερα από όλες τις προηγούμενες επαφές που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γερμανική οπτική

Τη γερμανική προσέγγιση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσίασαν χθες δύο πρόσωπα με πολυετή εμπειρία στις δομές ασφαλείας της Ε.Ε. Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Κόνραντ Αντενάουερ», ο Πέτερ Ρελ, πρόεδρος του Ινστιτούτου ISPSW, μίλησε για τα αναδυόμενα συμφέροντα της Κίνας στη Μεσόγειο, ενώ ο πρώην αρχηγός του ναυτικού της Γερμανίας, αντιναύαρχος Λουτζ Φελτ, αναφέρθηκε στην απουσία ναυτικής αντίληψης σε επίπεδο Ε.Ε., κάτι που, αντιθέτως, διαθέτουν η Ρωσία και η Κίνα (κατά την άποψή του μακριά από το να μπορεί να χαρακτηριστεί ναυτική δύναμη). Καταγράφεται η εκτίμηση, στη διάρκεια της εκδήλωσης, του Κώστα Δουζίνα, ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι η βασική αιτία νίκης, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε τη διαφωνία της Ν.Δ. για τη συμφωνία. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημ. Δημητρίου ζήτησε την ταχεία (το πολύ σε 1-2 χρόνια) ολοκλήρωση των αποφάσεων για ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ναυτικά μέσα, ώστε να μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά την ΑΟΖ της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή