Σαουδική Αραβία: Σύλληψη άνδρα επειδή γευμάτισε με γυναίκα συνάδελφο

Σαουδική Αραβία: Σύλληψη άνδρα επειδή γευμάτισε με γυναίκα συνάδελφο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΕΝΤΑ. Αιγύπτιο εργαζόμενο ξενοδοχείου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν οι Αρχές του βασιλείου, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο ο συλληφθείς εμφανίζεται να προγευματίζει μαζί με γυναίκα συνάδελφό του.

Στο κατηγορητήριο η Εισαγγελία της Τζέντα χαρακτηρίζει το βίντεο «προσβλητικό», παρότι η γυναίκα φορά μπούργκα, η οποία κρύβει εντελώς το πρόσωπό της, αφήνοντας μόνο τα μάτια της ακάλυπτα. Στο βίντεο, που τράβηξε ο ίδιος ο Αιγύπτιος εργαζόμενος, οι δύο συνάδελφοι μοιράζονται το πρόγευμά τους γελώντας, ενώ κάθονται στο γραφείο τους. Η δημοσιοποίηση του υλικού προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συντηρητικού βασιλείου.

Η γυναίκα, η οποία είναι εντελώς καλυμμένη από τη μαύρη μπούργκα της, χαιρετά την κάμερα, καθώς τρώει. Οργή προκαλεί, όμως, στιγμιότυπο στο οποίο η γυναίκα εμφανίζεται να ταΐζει τον Αιγύπτιο συνάδελφό της.

«Το υπουργείο Εργασίας διέταξε τη σύλληψη ξένου εργαζομένου στην πόλη της Τζέντα, μετά την εμφάνισή του σε προσβλητικό βίντεο», ανέφερε χθες το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ο τοπικός Τύπος αποκάλυψε ότι ο συλληφθείς είναι Αιγύπτιος.

Αυστηρός διαχωρισμός

Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει αυστηρό διαχωρισμό ανδρών και γυναικών. Σε χώρους εργασίας και πολλά εστιατόρια, άνδρες και γυναίκες που δεν είναι στενοί συγγενείς, οφείλουν να κάθονται σε διαφορετικά τραπέζια. Οι γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορούν σε πολλές πόλεις της χώρας και να προβαίνουν σε δραστηριότητες, εάν δεν συνοδεύονται από άρρενα συγγενή τους.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου να δώσει εξηγήσεις για την απουσία χωριστών εστιατορίων για άνδρες και γυναίκες εργαζομένους, όπως ορίζει σαφώς ο νόμος του βασιλείου. Ο κυκεώνας επικρίσεων από συντηρητικούς σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Σαουδικής Αραβίας συνοδεύθηκε από εκκλήσεις για άσκηση δίωξης εναντίον του Αιγύπτιου και της συναδέλφου του, ενώ άλλοι καλούν μέσω μηνυμάτων τους στον «σεβασμό των αξιών και των παραδόσεων της κοινωνίας της Σαουδικής Αραβίας».

Το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω εκστρατείας εκσυγχρονισμού από τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που έδωσε τέλος στην απαγόρευση των γυναικών να οδηγούν αυτοκίνητα και επέτρεψε στους κινηματογράφους να λειτουργήσουν, ύστερα από 35 χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις του πρίγκιπα Σαλμάν περιορίζονται σε επουσιώδη θέματα και αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας της καταπιεσμένης σιιτικής μειονότητας στη χώρα.

Τον Απρίλιο, όμως, οι Αρχές διέταξαν τη διακοπή λειτουργίας γυναικείου γυμναστηρίου στο Ριάντ, μετά την προβολή διαφημιστικού βίντεο, στο οποίο εμφανίζονταν γυναίκες με στενές φόρμες γυμναστικής.

Τον Ιούνιο, η σαουδαραβική κυβέρνηση έπαυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας καλλιτεχνικών ψυχαγωγικών προγραμμάτων, μετά τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν την εμφάνιση γυναικών ακροβατών σε τσίρκο της χώρας. Οι γυναίκες –όπως και όλοι οι ακροβάτες– φορούσαν στενά κολάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή