Φαντάσματα παλαιών ΔΕΘ και στοιχήματα

Φαντάσματα παλαιών ΔΕΘ και στοιχήματα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θαμπώνουν τους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία είναι η πιο μεγάλη των τελευταίων 20 ετών, ίσως και η πιο αναβαθμισμένη. Στην «πόλη των φαντασμάτων», όμως, όπως περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, τα στοιχειά παραμονεύουν στη γωνία. Στο εντυπωσιακό περίπτερο της αμερικανικής συμμετοχής, μίας δημιουργίας του αρχιτεκτονικού γραφείου της πόλης Office 25 Architects, υπάρχουν εξομοιωτές πτήσεων, προϊόντα και εφαρμογές κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες νέας τεχνολογίας των ΗΠΑ, εκδηλώσεις και σεμινάρια. Φαντάσματα δεν φαίνονται πουθενά. Μόνον κάποιες ξεχασμένες φωτογραφίες από το αμερικανικό περίπτερο των ετών 1955-56 στο Διαδίκτυο θυμίζουν τους ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά και τις διαφορές με εκείνη την εποχή της ανάγκης και της εξάρτησης. Η Ελλάδα πλέον έχει την προοπτική και το ανθρώπινο δυναμικό να προσελκύσει επενδύσεις και να παραγάγει προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογικής αιχμής.

Ομως εκτός από το εκθεσιακό σκέλος, υπάρχει και το πολιτικό. Τα φαντάσματα δεν απειλούν τόσο την τιμώμενη χώρα, η πολιτική της οποίας ελάχιστα πτοείται από φαντάσματα κάθε είδους, αλλά τους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς. Στο ναρκοπέδιο της ΔΕΘ, ποιος ξεχνά τη ζημιά που έκανε στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή το 2008 η υπεράσπιση της λογικής πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ή, ένα χρόνο αργότερα, το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου;

Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τον σκόπελο της αλόγιστης παροχολογίας ενόψει εκλογών, οικειοποιούμενος στοιχεία από το πρόγραμμα της Ν.Δ. Οι εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ, των φόρων των επιχειρήσεων και της ασφαλιστικής εισφοράς ελεύθερων επαγγελματιών ακούστηκαν με προσοχή από ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από την εκλογική του βάση. Συνδυάζοντάς τα με ελαφρύνσεις για τους πλέον αδύναμους, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει ως προνομιακό της πεδίο το φιλολαϊκό προφίλ του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα κλείνει το μάτι και στους ισχυρότερους. Τα «φαντάσματα» του πρωθυπουργού όμως καιροφυλαχτούν στην Ευρώπη, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι χωρίς τήρηση των συμφωνηθέντων, δεν θα υπάρξει ούτε η συμφωνημένη ελάφρυνση του χρέους.Το βάρος πλέον μετατίθεται στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο. Ως ο πιθανότερος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος, το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει θα δώσει όχι μόνον το στίγμα της κυβέρνησής του αλλά και της εικόνας της στην κοινή γνώμη. Το στοίχημα για κάθε υποψήφιο πρωθυπουργό είναι να αποφύγει να γίνει δέσμιος υπέρμετρων προεκλογικών υποσχέσεων, αλλά και να χαράξει ένα ξεκάθαρο προφίλ που να αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις και το όραμά του για τη χώρα.

Ιδιαίτερα σήμερα, είναι το όραμα που λείπει. Οι νέοι της χώρας αναζητούν την έμπνευση, την πίστη, μία διέξοδο από το ασφυκτικό παρόν: Κάποιος έπινε με τους φίλους του και κατηγορούσε το πολιτικό σύστημα, παραμονές των εγκαινίων της ΔΕΘ, στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας, κάποιος μοίραζε με μάτια που λάμπουν το «κάλεσμα» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία Αριστοτέλους, κάποιοι άλλοι περιέγραφαν στον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη την εφαρμογή που δημιούργησαν στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και την επιθυμία τους να ανοίξουν τα φτερά τους… Αυτά θα είναι τα φαντάσματα των επόμενων ΔΕΘ, αν οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανησυχίες και τις ελπίδες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή