Γιούνκερ εφ’ όλης της ύλης

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Λίγη ώρα μετά την ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προτεραιότητες που θέτει τους επόμενους μήνες στην Ενωση, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε συνέντευξη σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων από ευρωπαϊκά μέσα –ανάμεσά τους και η «Κ»– εξηγώντας καλύτερα τα πιο καυτά θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση το επόμενο διάστημα. Ξεκινώντας από την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και φτάνοντας μέχρι τον ρόλο-κλειδί που θα παίξουν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Αφρική, ο κ. Γιούνκερ σχολιάζει τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων, απαντάει στο ερώτημα κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. και τοποθετείται αναφορικά με την ενεργοποίηση της διαδικασίας, από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία.

Με την ψήφιση υπέρ επιβολής κυρώσεων και ενεργοποίησης του άρθρου 7 εναντίον της Ουγγαρίας –μια διαδικασία η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χάσει ακόμα και το δικαίωμα ψήφου στις Συνόδου Κορυφής– να έχει γίνει λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη, ο πρόεδρος της Επιτροπής ξεκίνησε τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους δηλώνοντας ότι αν ήταν και ο ίδιος ευρωβουλευτής θα ψήφιζε υπέρ των κυρώσεων. «Είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», είπε χαρακτηριστικά.

Συμβιβασμός

Ο κ. Γιούνκερ, που εμφανίστηκε χθες το πρωί πιο πραγματιστής και λιγότερο συναισθηματικός από τις προηγούμενες, ανάλογης φύσης, ομιλίες του, ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις να δείξουν μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό και να γεφυρώσουν τις έντονες διαφορές όσον αφορά τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι πλέον γίνονται και πρακτικά βήματα πέραν της αλληλεγγύης. Υπό αυτό το πρίσμα, πρότεινε χθες να ενισχυθούν οι συνοριοφύλακες σε 10.000 μέχρι το 2020 και όχι μέχρι το 2027 όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο. Συγχρόνως δήλωσε ότι ενισχύεται και η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. «Αυτοί που έχουν δεχθεί πρόσφυγες δείχνουν έμπρακτα τι σημαίνει αλληλεγγύη, ενώ αυτοί που είναι διστακτικοί πρέπει να συνεισφέρουν διαφορετικά, όπως μέσα από την ενίσχυση της ακτοφυλακής», τόνισε και πρόσθεσε ότι «κανένας δεν το θυμάται αυτό».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τις χώρες του Βίσεγκραντ (που αντιτίθενται να δεχθούν πρόσφυγες στις χώρες τους) να στείλουν περισσότερα χρήματα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και κυρίως στη Λιβύη. «Αρχηγός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν μάλιστα ο κ. Ορμπαν», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση κατά πόσον πέτυχε η πρωτοβουλία της Επιτροπής, που ζητούσε το 2015 κάθε χώρα να δέχεται συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων ώστε να κατανεμηθεί το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης σε όλα τα κράτη-μέλη, κάτι το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, ο κ. Γιούνκερ δεν φάνηκε μετανιωμένος.

«Δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό γιατί η πρόταση της Επιτροπής έγινε δεκτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών της Ενωσης), αλλά μερικά κράτη-μέλη δεν την εφάρμοσαν», αναφέρει και προσθέτει ότι αν έκανε κάτι διαφορετικά θα ήταν να άλλαζε λίγο τη μέθοδο με την οποία έγινε η πρόταση, καθώς «ήρθε ως έκπληξη για τις χώρες που νιώθουν ότι τους γίνεται ισλαμική εισβολή». Για παράδειγμα, «η Τσεχία έχει δεχθεί μόνο 28 πρόσφυγες σε όλο αυτό το διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην ομιλία του αλλά και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στις σχέσεις της Ενωσης με την Αφρική. «Κανένας δεν θα με ρωτήσει για την Αφρική; Αυτό είναι εντυπωσιακό!», είπε αστειευόμενος στην ομάδα δημοσιογράφων. Αφού ακολούθησε η αναπόφευκτη ερώτηση, τόνισε ότι «πρέπει να χτίσουμε μια νέα σχέση με την Αφρική» και συγκεκριμένα όχι μέσα από το πρίσμα της ανθρωπιστικής βοήθειας «γιατί αυτό είναι εξευτελιστικό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για την Επιτροπή η εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με την αφρικανική ήπειρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. «Πρέπει να χτίσουμε μια οικονομική σχέση ισότιμη ενός συνεταιρισμού», επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς (που έχει αυτό το εξάμηνο της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) να γίνει Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αφρικής στις 7 Δεκεμβρίου για το θέμα.

Το ονοματολογικό

Σε ερώτηση αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι ήταν «ανάμεσα σε αυτούς που καλούσαν τα δύο μέρη να φτάσουν σε μία συμφωνία». Ο ίδιος επισκέφθηκε τα Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο και είχε πολλές συζητήσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ελπίζω αυτό που έχουμε οραματιστεί να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει «μεγάλο θάρρος».

Ο κ. Γιούνκερ έδωσε μεγάλο βάρος στην ομιλία του στην ανάγκη να γίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ο βασικός παίκτης στην σκηνή της παγκόσμιας εξωτερικής πολιτικής. «Πρέπει να μιλάμε με μία γλώσσα όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική», είπε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου. Επί του προκειμένου, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παραφωνίας την επιλογή ενός κράτους – μέλους που έθεσε βέτο ως προς τη στάση της Ε.Ε. στον ΟΗΕ, μην επιτρέποντας την καταδίκη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Ο κ. Γιούνκερ δεν κατονόμασε αυτό το κράτος-μέλος, που δεν είναι άλλο από την Ελλάδα, η οποία ύστερα από απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τον Ιούνιο του 2017, έθεσε βέτο, προκαλώντας αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν είναι σωστό ότι η Ενωσή μας παρέμεινε σιωπηλή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και δεν καταδίκασε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Και αυτό επειδή όλα τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούσαν», είπε.

Τέλος, σε ερώτηση για την Τουρκία και κατά πόσον θα πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές διαδικασίες –μία άποψη που εκφράζει, μεταξύ άλλων, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ– ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η άποψη που είχε εκφράσει και πέρυσι ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε. και ότι πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα για να την ξαναπλησιάσει» παραμένει η ίδια. Αλλωστε, πέρα από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή