Απαγορευμένη Πόλη στην Αθήνα

Απαγορευμένη Πόλη στην Αθήνα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γιγαντιαίο πορτρέτο του νεαρού αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ (Qianlong) βρίσκεται στην είσοδο της έκθεσης «Από την Απαγορευμένη Πόλη – Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», πριν από τη βιτρίνα που περιέχει τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του. Ο επισκέπτης συναντά την εικόνα του μεγάλου αυτοκράτορα της Κίνας του 18ου αιώνα, εκείνου που το όνομα σημαίνει «Ουράνια Ευημερία» και ο οποίος βασίλεψε 60 χρόνια διοικώντας τη χώρα του με σύνεση και σοφία, αφού πρώτα –μέσω της τεράστιας οθόνης που βρίσκεται στον προθάλαμο προβάλλοντας σκηνές από την Απαγορευμένη Πόλη– νιώσει ότι βρίσκεται πραγματικά σε ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του κόσμου.

Απαγορευμένη Πόλη στην Αθήνα-1

Ο εκθεσιακός χώρος αποτελεί ένα σκηνικό με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης.

Η μεγάλη έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Μουσείο της Ακρόπολης εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για το έτος Ελλάδας – Κίνας. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο χωρών, το ελληνικό μουσείο αποδέχθηκε την πρόταση του Μουσείου των Ανακτόρων του Πεκίνου να παρουσιάσει στην Αθήνα 154 σπάνια εκθέματα που για πρώτη φορά βγαίνουν από τα κλειστά αυτοκρατορικά διαμερίσματα του κινεζικού παλατιού. Πρόκειται για έργα τέχνης, τελετουργικά ενδύματα, έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα και έντυπα από χώρους του Ανακτόρου του Πολλαπλού Μεγαλείου της Απαγορευμένης Πόλης, που χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Τσιανλόγκ κατά την περίοδο της ετοιμασίας για να ανεβεί στον θρόνο. Αυτά τα έξοχα, αντιπροσωπευτικά δείγματα ενός αιώνα κινεζικού πολιτισμού έμεναν φυλαγμένα επί χρόνια σε δωμάτια μη επισκέψιμα, και η ελληνική αποστολή του Μουσείου της Ακρόπολης ταξίδεψε στο Πεκίνο τον περασμένο χειμώνα ώστε να τα δει εκεί για πρώτη φορά.

Με βάση αυτό το υλικό, ο πρόεδρος του μουσείου καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής και η αρχιτέκτονας Ελένη Σπάρτση, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό των περιοδικών εκθέσεων, άρχισαν να δημιουργούν τη «σκηνοθεσία» της συγκεκριμένης έκθεσης. Σκοπός της είναι να μεταφέρει τον επισκέπτη στον χρόνο και στον χώρο και, μέσω του βιώματος, να τον βοηθήσει να κατανοήσει τις αρχές και τις αξίες του κινεζικού πολιτισμού μέσα από την προσωπικότητα ενός προικισμένου ηγέτη της αυτοκρατορίας.

Απαγορευμένη Πόλη στην Αθήνα-2

Ο συντηρητής τοποθετεί προσεκτικά το αγαλματίδιο στην προθήκη.

Περίπου τρεις μήνες δουλειάς χρειάστηκαν τα τεχνικά συνεργεία και οι ειδικοί του μουσείου ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος στις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων με τοίχους βαμμένους με το ζωηρό κόκκινο χρώμα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης. Ξεκινώντας από τον προθάλαμο, ο επισκέπτης κινείται σε ένα λαβύρινθο δωματίων που χωρίζονται με σκουρόχρωμα καφασωτά. Η επόμενη θεματική ενότητα περιέχει τα σκεύη για το τσάι του αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και κοστούμια των ηθοποιών από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις. Το δωμάτιο «Ευωδιαστές Ορχιδέες», που ακολουθεί, αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους. Στη συνέχεια εκτίθεται ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος και το γραφείο του αυτοκράτορα, όπου περνούσε πολλές ώρες της ημέρας γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τη σωστή άσκηση της βασιλικής εξουσίας. Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά.

​​Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από 15/9/18 έως 14/2/19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή