Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Αλήθεια, τι τους ήθελε τους στίχους;

Κύριε διευθυντά
Σε αυτή την έκθεση παλαιού γυμνασιόπαιδου που εκφώνησε προσφάτως στην Ιθάκη ο κ. Τσίπρας ανέφερε στίχους Καβάφη και Σεφέρη. Ο ελληνικός λαός όμως του 90% βροντοφωνάζει και έναν άλλο στίχο ανταποκρινόμενο απόλυτα για την έως τώρα διακυβέρνηση με τον ακροδεξιό Καμμένο. Είναι ο στίχος από την «Ταβέρνα» του Κώστα Βάρναλη, που του πάει έτοιμο κοστούμι. «Οσο ο νους κι αν τυραννιέται / άσπρη ημέρα δεν θυμιέται»! Με τον Τσίπρα πρωθυπουργό «καταντά το αύριο πια / σαν αύριο να μη μοιάζει», για να κλείσω με τον Καβάφη. Η ελληνική ποίηση έχει «ράμματα για τη γούνα του»! Ας πρόσεχε.

Γ. Σταραντζης

Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Η κλιματική αλλαγή, τα σενάρια, τα μέτρα

Kύριε διευθυντά
Εδώ και δεκαετίες, ιδιαίτερα μετά το 1980, οι σκέψεις για τις συνέπειες της ενδεχόμενης κλιματικής αλλαγής αποτελούν συνεχώς αντικείμενο συζήτησης που αναφέρεται σε μελλοντικές συνέπειες. Ομως η Γη έχει υποστεί εναλλαγή θερμών και ψυχρών περιόδων, διάρκειας περίπου 12.000 ετών και 100.000 ετών αντίστοιχα, λόγω της περιοδικής αλλαγής της εκπομπής ενέργειας από τον ήλιο. Σήμερα είμαστε στην τελευταία θερμή περίοδο που αναμένεται να διαρκέσει ακόμη 2.000 έτη. Ετσι οι κλιματικές αλλαγές έχουν χαρακτήρα σταδιακής, συνεχούς και βαθμιαίας αύξησης ή μείωσης της θερμοκρασίας και της συνεπαγόμενης ανόδου ή καθόδου της στάθμης της θάλασσας.  Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ (UNEP) δημιούργησε μια επιστημονική επιτροπή (IPCC) για να εξετάσει τις συνέπειες, στο εγγύς μέλλον, της εκπομπής CO2 από τη βιομηχανία στο περιβάλλον. Η επιτροπή συμπέρανε ότι στη ΝΑ Μεσόγειο έως το έτος 2030 ίσως συμβεί ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8° C και άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 18 εκ., και, έως το έτος 2100, αντίστοιχα άνοδος 3° C και 50 εκ. Ετσι, την ίδια περίοδο, με χρηματοδότηση της UNEP, έγιναν μελέτες των μελλοντικών συνεπειών στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Ρόδο (υπεύθυνος των μελετών ο γράφων).

Σήμερα, μετά σχεδόν 40 έτη, η επιτροπή αυτή εξακολουθεί, κάθε χρόνο, να εξετάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές, όμως αναφέρεται μόνο για ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5° C. Στις σχετικές ανακοινώσεις (2016 και 2017) δεν αναφέρονται καθόλου οι εκτιμήσεις του 1991, που αφορούσαν την ενδεχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα καμία μεταβολή της θερμοκρασίας της Γης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας δεν έχει σημειωθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είχαμε τουλάχιστον τη βαθμιαία έναρξη των συνεπειών. Ομως παρ’ όλα αυτά, έχει δημιουργηθεί σε πολλούς η άποψη ότι οι κλιματικές αλλαγές υπάρχουν και οι συνέπειες γίνονται, χωρίς όμως να έχουν εντοπιστεί και τα αίτια! Αλλωστε και στο τελευταίο τραγικό γεγονός καταστροφής της Ανατολικής Αττικής, ακούστηκε από πολλούς ως αιτία η... κλιματική αλλαγή. Αλλά ακόμη και πρόσφατα (Καθημερινή 9/8) στο πόρισμα της σχετικής Επιτροπής Μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρεται ως μία συνέπεια αναμενόμενη, στην Ελλάδα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο έως το 2100, δηλαδή συνεχής άνοδος από σήμερα περίπου 1,4 εκ. ανά έτος(!). Προτείνεται μάλιστα μια άμεση σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που δεν υπάρχει τώρα. Αλλά και σε επόμενο άρθρο (Καθημερινή, Τέχνες και γράμματα, σελ. 1, 19/8) αναφέρεται ως τίτλος «Το κλίμα απειλεί τα μνημεία», και οι συγγραφείς αναφέρονται και στις ανακοινώσεις της IPCC, που αναφέραμε.  Ο λόγος συγγραφής αυτού του κειμένου είναι η ρεαλιστική αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στην πατρίδα μας, χωρίς αναφορά σε θεωρητικές υποθέσεις και ενδεχόμενα, που το μόνο που κάνουν είναι να εντυπωσιάζουν αρνητικά το ευρύτερο κοινό.

Δρ Κωνσταντινος Περισορατης, Τέως τομεάρχης της Βασικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΙΓΜΕ

Μαργαριτάρια (και) με τα αριθμητικά

Κύριε διευθυντά
Επιτρέψτε μου, μέσα από τις σελίδες της «Καθημερινής», να επισημάνω ένα λάθος που κάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι εκφωνητές του ραδιοφώνου και οι παρουσιαστές της τηλεόρασης, ακόμα και ο καλύτερος μεταξύ τους. Το επισημαίνω με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς θα ενημερωθούν και θα το διορθώσουν, πριν τελικά παγιωθεί στην καθομιλουμένη. Πρόκειται για τη λανθασμένη χρήση απόλυτων αριθμητικών, εκεί όπου πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα τακτικά αριθμητικά. Τα απόλυτα αριθμητικά δηλώνουν το πλήθος κάποιων πραγμάτων, π.χ. «δέκα βιβλία». Τα τακτικά αριθμητικά δηλώνουν τη θέση που έχει κάτι σε μία σειρά από όμοια π.χ. «ο ένατος μήνας». Ετσι ακούγονται να λένε «της δέκα επτά Νοέμβρη» αντί «της δεκάτης εβδόμης του Νοέμβρη». Σε λίγο θα λένε «της είκοσι οκτώ Οκτώβρη» αντί «της εικοστής ογδόης του Οκτώβρη». Λανθασμένα έλεγαν εκείνες τις ημέρες για την πυρκαγιά «της είκοσι τρεις Ιουλίου» αντί «της εικοστής τρίτης Ιουλίου». Με την ευκαιρία και επειδή, εκτός από τα λάθη στη χρήση των αριθμητικών, τα «μαργαριτάρια» κάθε μορφής πέφτουν σαν το χαλάζι σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, μήπως θα έπρεπε η ΕΣΗΕΑ να εξετάσει τη λήψη κάποιου μέτρου για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που αλλοιώνει την εθνική μας γλώσσα;

Στράτος Ανδρόνικος, Χαλάνδρι

Καινοτομία, εφαλτήριο οικονομικής ανάταξης

Κύριε διευθυντά
Σήμερα στη χώρα μας που βιώνει περίπου εννέα χρόνια οικονομικής κρίσης όλοι μιλάμε για ανάπτυξη. Ποια είναι όμως η σχέση μεταξύ καινοτομίας και ανάπτυξης και ιδιαίτερα μεταξύ καινοτομίας, απασχόλησης και παραγωγικότητας; Η καινοτομία είναι μία σημαντική κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη και επιδρά θετικά στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στη συνολική οικονομία. Οι καινοτομίες προσφέρουν μεταξύ άλλων μια σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη. Εντελώς απλά μπορούμε να πούμε ότι οι καινοτομίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει πως με τις ίδιες δαπάνες μπορούν να παραχθούν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Η παραγωγικότητα αυξάνεται, και με αυτήν, επίσης η προσφορά σε προϊόντα και υπηρεσίες. Εν ολίγοις η συνολική οικονομία αναπτύσσεται γιατί παράγονται περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, βελτιώνονται οι μισθοί και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Επομένως, η καινοτομία και η ανάπτυξη της παραγωγικότητας προσφέρουν από κάθε άποψη μεγάλο όφελος στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Κατ’ αρχάς έχουμε μια βελτίωση, όπως προαναφέραμε των μισθών, επίσης οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα χρήματα για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε περισσότερες επενδύσεις και στην πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού.

Τέλος, ιδιαίτερη ταύτιση υπάρχει στη θεωρητική βιβλιογραφία στην εκτίμηση της επίδρασης της καινοτομίας στα προϊόντα και στις υπηρεσίες στην απασχόληση. Με την επιτυχή είσοδο στην αγορά ενός νέου προϊόντος ή μιας νέας υπηρεσίας η επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει ένα νέο τμήμα στην αγορά. Ετσι, προέρχεται ένα θετικό αποτέλεσμα στην απασχόληση. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η καινοτομία στο προϊόν ή στην υπηρεσία έχει περισσότερο όφελος στην απασχόληση σε σύγκριση με την καινοτομία στην οργάνωση της επιχείρησης.

Νικολαος Παπαβασιλειου, Ομότιμος Καθηγητής Μάρκετινγκ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ