Οι Τούρκοι «σώζουν» τη Σκοτεινή Εκκλησία στην Καππαδοκία (φωτογραφίες)

Οι Τούρκοι «σώζουν» τη Σκοτεινή Εκκλησία στην Καππαδοκία (φωτογραφίες)

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μοναδική ιστορική εκκλησία, στην οποία οι σπάνιες αγιογραφίες της, κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω και του σκοταδιού που επικρατεί στο εσωτερικό της, βρίσκεται στην Καππαδοκία.

Πρόκειται για τη «Σκοτεινή Εκκλησία», που ονομάζεται έτσι λόγω του ελάχιστου φωτισμού που εισέρχεται σε αυτή, από ένα φεγγίτη.

Οι  Τούρκοι «σώζουν» τη Σκοτεινή Εκκλησία στην Καππαδοκία (φωτογραφίες)-1

Η εκκλησία, χτίστηκε στο τέλος του 11ου αιώνα στην Καππαδοκία πάνω σε βράχο και έκλεισε για τους επισκέπτες το 1987. Άνοιξε, έπειτα από μία διαδικασία αποκατάστασης που διήρκεσε 8 χρόνια, στην οποία μετείχαν Τούρκοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί.

Οι  Τούρκοι «σώζουν» τη Σκοτεινή Εκκλησία στην Καππαδοκία (φωτογραφίες)-2

Για την προστασία της εκκλησίας, οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν μέτρα, επιβάλλοντας μια σειρά από περιορισμούς στους επισκέπτες. 

Συγκεκριμένα,οι επισκέπτες απαγορεύεται να τραβούν φωτογραφίες, στο εσωτερικό της, για να μην προκαλέσουν φθορες στις τοιχογραφίες.

Επιπλέον, μόνο 15 επισκέπτες επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εσωτερικό του ναού και διαθέτουν μόλις 3 λεπτά για να δουν τον χώρο, καθώς ακόμη και η ανθρώπινη αναπνοή μπορεί να φθείρει τις αγιογραφίες.

Παράλληλα οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τον αριθμό των επισκεπτών στην εκκλησία, επιβάλλοντας έξτρα χρεώση σε εκείνους που επισκέπτονται το υπαίθριο μουσείο της κοιλάδας Γκορέμ και θέλουν να μπουν στη Σκοτεινή Εκκλησία. 

Την περασμένη χρονιά τη Σκοτεινή Εκκλησία επισκέφθηκαν περίπου 60.000 άνθρωποι.

Οι  Τούρκοι «σώζουν» τη Σκοτεινή Εκκλησία στην Καππαδοκία (φωτογραφίες)-3

Πηγή πληροφοριών / φωτογραφιών:  trthaber.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή