Παραμένει το χάσμα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες για πρόοδο στο θέμα των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε., δημιουργούν πληροφορίες του Bloomberg. Το Λονδίνο συμφώνησε να δώσει στην Ε.Ε. πληροφορίες για το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας ώστε να μελετηθούν τεχνικοί τρόποι να μην ανεγερθεί απτό σύνορο μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο το κλίμα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών εξακολουθεί να είναι προβληματικό. Χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επανέλαβε (ύστερα από πολλούς μήνες) τη θέση πως αν δεν αποσπάσει συμφωνία από την Ε.Ε. για τη μελλοντική εταιρική τους σχέση, τότε δεν πρόκειται να καταβάλει ποσό 35 δισ. ευρώ με 39 δισ. ευρώ που οφείλει το Ηνωμένο Βασίλειο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η απάντηση των Βρυξελλών ήταν πως η Ενωση δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί ζητήματα τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί. Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες σειρά μελετών για το πώς σκοπεύει να προετοιμαστεί αν αποχωρήσει, στις 29 Μαρτίου του 2019, από την Ε.Ε. χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι Βρετανοί θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα σε αυτή την περίπτωση.

Οι Βρετανοί θα αναγκαστούν να εκδώσουν διεθνές δίπλωμα οδήγησης ώστε να οδηγούν στην Ε.Ε., θα πληρώνουν μεγαλύτερο λογαριασμό στο κινητό τους αν το ενεργοποιούν όταν είναι στην Ε.Ε., η Βρετανία δεν θα συμμετέχει πλέον στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo της Ε.Ε. και οι βρετανικές εταιρείες θα πρέπει να προβούν σε ενέργειες αν θέλουν να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά δεδομένα των πελατών τους στην Ε.Ε. Ισως κάποιους να τους παρηγορήσει το γεγονός πως από τα τέλη του 2019 η Βρετανία θα εκδίδει και πάλι διαβατήρια μπλε χρώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή