Ενίσχυση υπηρεσιών φύλαξης συνόρων

Ενίσχυση υπηρεσιών φύλαξης συνόρων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το σχέδιο της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής παρουσίασε, χθες, ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος. Ο στόχος είναι φιλόδοξος, καθώς από τα 1.300 άτομα που υπάρχουν σήμερα στην υπηρεσία, αυτά αναμένονται να φτάσουν τις 10.000 μέχρι το 2020, ενώ θα της δοθούν και περαιτέρω εξουσιοδοτήσεις. Πέρα από περιπολίες συνόρων ή αρνήσεις εισόδου στα εξωτερικά σύνορα, το ενισχυμένο σώμα θα έχει και εκτελεστικές αρμοδιότητες όπως να κάνει συλλήψεις ατόμων που έχουν διασχίσει παράτυπα τα σύνορα.

«Θα δρουν πάντα κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο των κρατών-μελών όπου πραγματοποιείται η επιχείρηση. Δεν πρόκειται, επομένως, για παραβίαση της κυριαρχίας των κρατών-μελών, αλλά για ενίσχυσή της», εξήγησε χθες ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το 2021 έως το 2027 αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, φθάνοντας περίπου στα 11,3 δισ. ευρώ.

Ο ενισχυμένος προϋπολογισμός θα επιτρέψει στην υπηρεσία να έχει και τον δικό της εξοπλισμό, όπως σκάφη, αεροπλάνα και οχήματα και να μην εξαρτάται από εξοπλισμό και πόρους των κρατών-μελών. «Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξαναβρεθούμε πλέον αντιμέτωποι με καταστάσεις που η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεών μας υπονομεύεται εξαιτίας των ελλείψεων σε εξοπλισμό ή πόρους όταν τα κράτη-μέλη δεν ανταποκρίνονται αρκετά γρήγορα ή δεν ανταποκρίνονται καθόλου», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Συγχρόνως, ο αρμόδιος επίτροπος πρότεινε την ενίσχυση του Οργανισμού Ασύλου της Ε.Ε., με σκοπό να υποδέχεται αφίξεις, να διακρίνει άμεσα μεταξύ ατόμων που χρήζουν ή δεν χρήζουν προστασίας, και να διεκπεραιώνει διαδικασίες ασύλου και επιστροφών. «Και οι δύο Οργανισμοί θα λειτουργούν με πλήρη σεβασμό των αρμοδιοτήτων και της κυριαρχίας των κρατών-μελών. Ολες οι τελικές αποφάσεις θα βρίσκονται στα χέρια των κρατών-μελών» διαβεβαίωσε ο κ. Αβραμόπουλος, θέλοντας να καθησυχάσει οποιαδήποτε ανησυχία έχει να κάνει με παρεμβολή της επιτροπής στη λειτουργία τους.

Σε ερώτηση σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες στο hotspot της Μόριας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «η κατάσταση είναι ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως». Πρόσθεσε ότι η επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ενώ σημείωσε ότι τα κέντρα στα νησιά είναι «γεμάτα» και πως αυτό έχει επιπτώσεις στις «ανθρωπιστικές συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή