Ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ: Βιώσιμο θεωρούν το ασφαλιστικό οι θεσμοί

Ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ: Βιώσιμο θεωρούν το ασφαλιστικό οι θεσμοί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ενδεχόμενο ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις κάνουν λόγο ευρωπαϊκές πηγές σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά τις πρόσφατες επαφές που είχαν με οικονομικό επιτελείο, και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  προσθέτουν ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα στοιχεία που έθεσε υπόψη των επικεφαλής των κλιμακίων η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τη θέση της ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Χθες στη συνέντευξή του προς το Euronews, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι ,θεωρεί «ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

Για «μισόλογα» γύρω από το θέμα των συντάξεων εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα  η ΝΔ. Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός άφησε και πάλι μισόλογα για το αν θα κόψει τις συντάξεις που ο ίδιος ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε. Τα πράγματα είναι απλά: Αν δεν είχε βάλει τη χώρα σε τέταρτο άτυπο μνημόνιο, δεν θα χρειαζόταν καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το αν θα κοπούν οι συντάξεις. Μέχρι να πάρει το πράσινο φως – όπως του ευχόμαστε – ας ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους για την 'ευχή' που τους έδωσε προ εβδομάδος να μην μακροημερεύσουν για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή