«Φρένο» στη λεηλασία των ΜΜΕ από διαδικτυακούς κολοσσούς

«Φρένο» στη λεηλασία των ΜΜΕ από διαδικτυακούς κολοσσούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το βράδυ της Τετάρτης νομοσχέδιο για την αλλαγή των κανόνων περί πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην καταβολή σημαντικών ποσών προς ΜΜΕ για τη χρήση των ειδήσεων και των άρθρων τους από τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και η Facebook. Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου «συγγενικού δικαιώματος» που επιτρέπει στις εφημερίδες ή στα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αποζημιώνονται όταν το περιεχόμενό τους αναπαράγεται στο Διαδίκτυο. Το Ε.Κ. ενέκρινε το νομοσχέδιο με 438 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 39 αποχές.

Τα άρθρα 11 και 13 έχουν προκαλέσει την εντονότερη συζήτηση. Το πρώτο, το οποίο οι επικριτές το αποκαλούν «φόρο συνδέσμου» (link tax), θα αναγκάσει εταιρείες που συγκεντρώνουν και προβάλλουν ειδήσεις, όπως η Google και η Facebook, να καταβάλλουν αντίτιμο στους εκδότες όταν δείχνουν στην ιστοσελίδα τους το τμήμα μιας είδησης (συνήθως τον τίτλο και την αρχή της) ή όταν προβάλλουν συνδέσμους για ειδήσεις που φιλοξενούνται σε άλλες ιστοσελίδες. Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων και εφημερίδες είχαν ταχθεί υπέρ του σχεδίου νόμου, καθώς κατηγορούν τις Google και Facebook ότι «λεηλατούν» τις ειδήσεις και τα διαφημιστικά τους έσοδα, υπονομεύοντας την ποιοτική δημοσιογραφία και τελικά αποτελώντας απειλή για τη δημοκρατία.

H Ενωση Ευρωπαίων Εκδοτών Εφημερίδων (ENPA) και η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών χαιρέτισαν την ψήφιση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για ιστορική ψηφοφορία που «θα συμβάλει στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού Τύπου», όπως δήλωσε ο Κάρλο Περόνε πρόεδρος της ENPA. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, εξέφρασε την πεποίθηση πως «έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τύπου».

Σύμφωνα με το άρθρο 13, πλατφόρμες όπως το YouTube θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από καλλιτέχνες για την προβολή μουσικών βίντεο, κάτι που, σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, θα τους επιτρέψει να διαπραγματευτούν υψηλότερα δικαιώματα με τις δισκογραφικές εταιρείες. Το ίδιο θα ισχύει όμως ακόμη και για βίντεο που ανεβάζουν απλοί χρήστες και τα οποία περιλαμβάνουν απόσπασμα από ένα μουσικό κομμάτι. Οι τεχνολογικές εταιρείες υποστηρίζουν πως θα είναι αναγκασμένες να εγκαθιστούν ειδικά φίλτρα που ουσιαστικά θα λειτουργούν ως λογοκριτές. Στους υποστηρικτές της αλλαγής της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα συγκαταλέγονται καλλιτέχνες όπως ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, ο Πλάσιντο Ντομίνγκο, η Αντέλ και ο σκηνοθέτης Μάικλ Λι. «Είναι μεγάλη ημέρα για τους Ευρωπαίους δημιουργούς», δήλωσε η Ελεν Σμιθ, διευθύνουσα σύμβουλος της ευρωπαϊκής οργάνωσης Impala, που αντιπροσωπεύει δισκογραφικές εταιρείες που εκδίδουν δίσκους καλλιτεχνών όπως οι Franz Ferdinand, Arctic Monkeys και Adele.

Αντίθετοι με την αλλαγή είναι κυρίως οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και ο Μπέρνερς Λι και ο ιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Ουέιλς. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του Κόμματος των Πειρατών Γιούλια Ρέντα, από τους σκληρότερους επικριτές του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι οι αλλαγές θα είναι καταστροφικές. Η Wikipedia έκλεισε τις ιστοσελίδες της σε ορισμένες χώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο εφευρέτης του Ιντερνετ Τιμ Μπέρνερς Λι υποστηρίζει πως η αλλαγή θα μεταμορφώσει το Διαδίκτυο από ανοικτή πλατφόρμα σε εργαλείο για «αυτοματοποιημένη επιτήρηση και έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή