Ελληνες συγγραφείς στη Μόσχα

Ελληνες συγγραφείς στη Μόσχα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 21 πορτρέτα Ελλήνων συγγραφέων στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας συγκροτούν, αυτήν την περίοδο, μια ιδιότυπη έκθεση. Είναι διάσπαρτα τοποθετημένα και συνθέτουν ένα πυκνό αποτύπωμα πνευματικής παραγωγής. «Το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης έκθεσης είναι πως κάθε πορτρέτο συνοδεύεται από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δουλειάς του συγγραφέα μεταφρασμένο στα ρωσικά», λέει ο Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, που πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική του έκθεση στη Μόσχα, όπου είναι, πλέον, μόνιμα εγκατεστημένος. Τα έργα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Μόσχας (5-9/9) και έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενούνται στην ελληνική πρεσβεία.

Ο Βαγγέλης Ανδρεόπουλος ανήκει στους Ελληνες που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. «Με τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που έφερε μαζί της η κρίση, αλλά και λόγω προσωπικών απολογισμών, επιλογών και αποφάσεων, η ζωή με βρίσκει πια εκτός Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στη Μόσχα», λέει ο ίδιος. Επί σειράν ετών συνεργάτης της «Ελευθεροτυπίας», ο Βαγγέλης Ανδρεόπουλος είναι ο άνθρωπος που φιλοτεχνούσε τα εξώφυλλα της «Βιβλιοθήκης», του λογοτεχνικού ενθέτου της εφημερίδας. «Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1998 με την ανάληψη της θέσης του εικονογράφου στην “Ελευθεροτυπία”. Ηταν τότε και το ξεκίνημα για το υψηλής ποιότητας ένθετο “Βιβλιοθήκη”, με επικεφαλής στο αισθητικό κομμάτι τον αείμνηστο γραφίστα Γιάννη Κορωναίο.

Ελληνες συγγραφείς στη Μόσχα-1

Πορτρέτο της Ζυράννας Ζατέλη, επίσημης προσκεκλημένης στην Εκθεση Βιβλίου Μόσχας.

Σε προσωπικό επίπεδο, η “Βιβλιοθήκη” μου έδωσε από τη μία τη δυνατότητα να εκφράσω τη ζωγραφική μου καταγωγή και την εικαστική μου παιδεία, ενώ ταυτόχρονα είχα τη χαρά και την τύχη να φιλοτεχνήσω τα πορτρέτα μερικών εκ των σπουδαιότερων λογοτεχνών, ποιητών και γενικότερα πνευματικών ανθρώπων του κόσμου».

Τα έργα, που παρουσιάζονται στη Μόσχα, είναι 21 και αποτελούνται από 5 πίνακες φιλοτεχνημένους με μεικτή τεχνική σε καμβά, ενώ τα υπόλοιπα 16, είναι σκίτσα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, με τη μορφή αριθμημένων αντιτύπων σε αρχειακό χαρτί fine art μουσειακού τύπου. «Αρκετά από τα πορτρέτα έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια ως εικονογραφήσεις εντύπων, ενώ τα υπόλοιπα φιλοτεχνήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το πορτρέτο της Ζυράννας Ζατέλη, η οποία ήταν η φετινή επίσημη προσκεκλημένη από την ελληνική πλευρά».

Η έκθεση διοργανώθηκε από την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Αποφασιστική ήταν η συμβολή του Ελληνα πρέσβη κ. Ανδρέα Φρυγανά και της συζύγου του κυρίας Δέσποινας Πούλου, του πολιτιστικού συμβούλου της πρεσβείας κ. Δημήτρη Γιαλαμά, της κυρίας Νόπης Χατζηγεωργίου από το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και του κ. Γιάννη Μπρούτζου, σχεδιαστή της μεταλλουργικής εταιρείας Mevaco A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή