Οταν ο αθλητής χάνει τον έλεγχο

Οταν ο αθλητής χάνει τον έλεγχο

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά όπλα των αθλητών είναι οι ικανότητές τους, το πάθος και η αυτοπειθαρχία. Τα δύο τελευταία πρέπει να λειτουργούν πάντα σε απόλυτη ισορροπία χωρίς το ένα να εξουδετερώνει το άλλο.

Μπορεί, όμως, ένας (πρωτ)αθλητής να επιδεικνύει αυτοέλεγχο όταν οι προκλήσεις μιας αναμέτρησης του εκτοξεύουν την αδρεναλίνη στα ύψη; Δυστυχώς, όχι πάντα. Πριν από λίγες ημέρες η κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών, Σερένα Ουίλιαμς, τράβηξε ξανά πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, όμως όχι για ακόμη έναν τίτλο. Η Αμερικανίδα «εξερράγη», έσπασε τη ρακέτα της και επιτέθηκε λεκτικά και μπροστά στις κάμερες στον διαιτητή του τελικού του US Open –θυμίζοντας τα ξεσπάσματα του Τζον Μάκενρο– επειδή θεώρησε ότι αδικήθηκε, αφήνοντας άφωνο το κόσμο του τένις, ενός αθλήματος όπου το… σαβουάρ βιβρ είναι νόμος.

Και δεν είναι λίγες οι φορές που οι φίλαθλοι έχουν μείνει με ανοικτό το στόμα – αν και κάποιοι δεν πρόλαβαν καν να… το ανοίξουν. Οπως αυτός της Κρίσταλ Πάλας στο μακρινό 1995, όταν τόλμησε να εξυβρίσει τον Ερίκ Καντονά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη στιγμή που περνούσε από μπρος του, ο οποίος μόλις είχε πάρει κόκκινη κάρτα. Αποτέλεσμα ήταν να δει τον Γάλλο ποδοσφαιριστή να προσγειώνεται στο κεφάλι του με το πόδι.

Χτύπημα στο κεφάλι είχε δεχθεί και ο Ρούντι Τομιάνοβιτς των Ρόκετς στο ΝΒΑ, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Ηταν 9 Δεκεμβρίου του 1977. Οι Λέικερς υποδέχονταν την ομάδα του Χιούστον στο θρυλικό Φόρουμ του Λ.Α., όταν ο Κέρμιτ Ουάσιγκτον των γηπεδούχων συνεπλάκη με τον Κέβιν Κούνερτ των φιλοξενουμένων. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ είχε προλάβει να μπει ανάμεσα στους δύο παίκτες, αλλά για κακή του τύχη ο Τομιάνοβιτς θέλησε να σπεύσει κι αυτός με εμφανή διάθεση να ηρεμήσει τα πνεύματα. «Θολωμένος» από τον καβγά ο Ουάσιγκτον βλέποντας τον Τομιάνοβιτς να πλησιάζει και χωρίς να διακρίνει την πρόθεση του αντιπάλου του, ύψωσε τη γροθιά του και τον ξάπλωσε στο παρκέ. Ο παίκτης των Ρόκετς διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με κάταγμα κρανίου, σιαγώνος, ρινικού οστού και διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η περιπέτειά του διήρκεσε για περίπου πέντε μήνες και ουσιαστικά έγραψε τίτλους τέλους στην καριέρα του.

Οταν ο αθλητής χάνει τον έλεγχο-1
Οταν ο αθλητής χάνει τον έλεγχο-2
Οταν ο αθλητής χάνει τον έλεγχο-3

Η κλωτσιά «καράτε» του Καντονά, η «κουτουλιά» του Ζιντάν, το κομμένο αυτί του Χόλιφιλντ και τα… γαλλικά της Ουίλιαμς αποτελούν κάποιες από τις κακές στιγμές των σπορ.

Το 1983 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά του «χασάπη του Μπιλμπάο»· του Βάσκου, Αντονι Γκοϊκοετσέα, ο οποίος με ακόμη ένα «δολοφονικό» μαρκάρισμα με τις τάπες των παπουτσιών, διέλυσε τον αριστερό αστράγαλο του Ντιέγκο Μαραντόνα στον αγώνα με τη Μπαρτσελόνα. Ο αμυντικός της Αθλέτικ, ένα χρόνο πριν είχε κόψει τους συνδέσμους του γονάτου του Μπερντ Σούστερ, αφήνοντάς τον εκτός δράσης για 9 μήνες.

Κι ενώ οι προηγούμενοι επιστράτευσαν χέρια και πόδια, ο Ζινεντίν Ζιντάν χρησιμοποίησε το κεφάλι. Αν και το 1998 είχε σκοράρει με κεφαλιά στον τελικό του Μουντιάλ με τη Βραζιλία, το 2006, αντί για την μπάλα, σημάδεψε το στήθος του Μάρκο Ματεράτσι. Η θρυλική πλέον «κουτουλιά» του Ζιζού στον Ιταλό στόπερ για την τιμή της αδελφής του, προκάλεσε μεγαλύτερο θόρυβο και από το τρόπαιο της «Σκουάντρα Ατζούρα».

Αλλοι ποδοσφαιριστές έφτασαν σε σημείο να επιτίθενται ακόμη και με τα δόντια. Κι αν ο Ουρουγουανός Λουίς Σουάρες άφησε το… οδοντικό αποτύπωμά του στο άθλημα, μία είναι η δαγκωνιά που έχει μείνει στην ιστορία: αυτή του πρώην πρωταθλητή βαρέων βαρών στο μποξ, Μάικ Τάισον, όταν το 1997 στον τελικό του Λας Βέγκας απέναντι στον Εβάντερ Χόλιφιλντ, ξερίζωσε από το δεξί αυτί του αντιπάλου του 2,5 ολόκληρα εκατοστά.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί οι αθλητές που χάνουν τον έλεγχο… διακριτικά και χρειάζονται αρκετά ριπλέι προκειμένου να αποκαλυφθεί ο ένοχος. Οπως ο Σέρχιο Ράμος με τη λαβή στον Μαχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ και το χτύπημα με αγκωνιά στο πρόσωπο του Λόρις Κάριους με ό,τι επακολούθησε.

Στον αντίποδα όλων αυτών θα θυμίσουμε το περιστατικό του 2009 στο Καυταντζόγλειο και την ολύμπια ψυχραιμία που επέδειξε ο τερματοφύλακας του Αρη τότε, Μιχάλης Σηφάκης, όταν του επετέθη λεκτικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, χούλιγκαν του Ηρακλή. Ο οπαδός με το πρόσωπό του σχεδόν κολλημένο σε αυτό του Σηφάκη, εκτόξευσε απίστευτες ύβρεις για αρκετά δευτερόλεπτα στον παίκτη ο οποίος, προς τιμήν του, δεν αντέδρασε μέχρι οι σεκιούριτι να απομακρύνουν τον ταραχοποιό. Ενα καλό μάθημα προς όλους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή