Ανάλυση: «Μπορούμε» από τον κ. Μητσοτάκη, θα τολμήσει όμως;

Ανάλυση: «Μπορούμε» από τον κ. Μητσοτάκη, θα τολμήσει όμως;

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, είπε μία πολύ μεγάλη αλήθεια: «Δεν πιστεύουν κάποιοι εταίροι μας ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δυσπιστούν και με τη δική μας παράταξη».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό! Και τούτο επειδή υπάρχει ένας απλούστατος λόγος που εξηγεί γιατί οι φίλοι της τρόικα μας έχουν «επιβάλει» παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060.

Πράγματι, μέσω των παραπάνω πλεονασμάτων, η τρόικα εκπέμπει στις αγορές ένα απλό αλλά εξαιρετικά «σκληρό» μήνυμα: Ναι μεν εμείς, ως τρόικα, βοηθήσαμε την Ελλάδα, μετά από οκτώ δύσκολα έτη, να σταθεί στα πόδια της. Αλλά, όμως, εξακολουθούμε να μην έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα (είτε σε αυτό κυριαρχεί ο Αλέξης Τσίπρας, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε κάποιος άλλος). Εφόσον λοιπόν η ίδια η τρόικα, η οποία τεράστια ποσά για τη «σωτηρία» μας, σκέφτεται  έτσι, γιατί θα πρέπει, ελλείψει Μνημονίου, οι χρηματοοικονομικές αγορές να μας δανείσουν σήμερα με φθηνά επιτόκια;

Συνέχισε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο: «Κάνουν λάθος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Υποτιμούν πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την περιπέτεια».

Μακάρι να τα καταφέρει εάν βέβαια κληθεί από τον ελληνικό λαό να διαχειριστεί την τύχη της χώρας μας. Ανέφερε πολλές φορές την ανάγκη για επενδύσεις. Πράγματι, οι επενδύσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκτιναχθεί επιτέλους το «ελατήριο» της ελληνικής ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως, το επενδυτικό boom δεν θα συμβεί επειδή, όπως προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, θα προχωρήσει σε μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα.

Η πιο σημαντική εξέλιξη για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού ο οποίος θα σταθεί με ουσιαστικό τρόπο στο πλευρό των επενδυτών. Εδώ βρίσκεται και η μέγιστη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφει συνεχή πτώση (σε σύνολο 215 κρατών) ως προς τις επιδόσεις μας στον δείκτη «ποιότητας των θεσμών και κανονισμών» (regulatory quality) ο οποίος μετράει την ικανότητα του κράτους να θεσπίζει και να εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα (βλέπε: http://info.worldbank.org/governance/wgi/#home).

Η άρρυθμη λειτουργία του κράτους, και όχι η φορολογία, αποτελεί το βασικό εμπόδιο στις επενδύσεις. Το στοίχημα λοιπόν του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η επιλογή ενός λειτουργικού κυβερνητικού σχήματος το οποίο δε θα βασίζεται στα φθαρμένα υλικά του (πρόσφατου) παρελθόντος. Στο βαθμό λοιπόν που ο κ. Μητσοτάκης αποκηρύξει τα «βαρίδια», να δείτε πόσο γρήγορα και η τρόικα θα αποκηρύξει, από τη δική της πλευρά, το «βρόχο» των παράλογων πλεονασμάτων!

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή