Χαιχούτες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα καφενείο με νόστιμους μεζέδες σε ένα χωριό – φάντασμα στην Κω. 

Η θέση: Περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω, με κατεύθυνσης προς τον Άγιο Δημήτριο, στις πλαγιές του όρους Δίκαιος βρίσκεται το χωριό Χαιχούτες. Mέσα στην απόλυτη ησυχία, δίπλα σε ένα δάσος, με πηγές και σπίτια ερειπωμένα.

Η ατμόσφαιρα: Περπατώντας νομίζεις πως θα δεις κάποια γιαγιά να κάθεται στην αυλή, ή τις νοικοκυρές να σιγυρίζουν. Αίσθηση κάπως απόκοσμη. Το χωριό Χαϊχούτες, σήμερα γνωστό ως Αγιος Δημήτριος ερημώθηκε στην δεκαετία του 1960 εντελώς, άρχισαν να το εγκαταλείπουν οι κάτοικοι. Λέγεται πως κατέβηκαν σταδιακά στα πεδινά του νησιού, στον εύφορο κάμπο μέχρι που δεν έμεινε κανείς.

Μέχρι το 2013 τίποτα δεν υπήρχε παρά τα συντρίμμια, πεσμένα ταβάνια, γκρεμίδια μέσα στην πλούσια, άναρχη βλάστηση. Οι μαθημένοι στην πεζοπορία τουρίστες έφταναν εδώ και εξερευνούσαν την περιοχή. Νερό να πιουν δεν είχε. Ήταν τότε που ο Αλέξης Πρέτζας, σκέφτηκε να αξιοποιήσει το ρημαγμένο καφενείο που έστεκε εκεί παλιά και ανήκε στην οικογένεια της γυναίκας του. Χωρίς ρεύμα, με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες, ξεκίνησαν να σερβίρουν καφέ και δυο μεζέδες. Ακόμα με γεννήτριες και φωτοβολταϊκά δουλεύει. Οι ντόπιοι το έχουν κάνει στέκι.

Το φαγητό: Μέσα σε πέντε χρόνια το καφενείο Χαϊχούτες έχει αποκτήσει ξυλόφουρνο και ένα διόλου ευκαταφρόνητο μενού φαγητού: από κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωταριά, ρεβυθάδες, πέντε σαλάτες εποχής, ορεκτικά, μέχρι την παραδοσιακή κώα σπεσιαλιτέ πλιγούρι με χοιρινό θα σας σερβίρουν.

Η κάβα: Προτιμήστε κάποιο από τα εμφιαλωμένα αποστάγματα.

Ο λογαριασμός: Δεν θα πληρώσετε περισσότερα από 18 ευρώ/ άτομο για φαγητό και ποτό.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί καθημερινά από 09.00 έως αργά το βράδυ. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο έχουν ζωντανή μουσική. Δευτέρα παίρνουν το ρεπό τους.

Καφενείο Χαϊχούτες,

Αγιος Δημήτριος, Κως,

Τ/ 6932-637.905.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή