Μητσοτάκης: Μείωση φόρων και επενδύσεις

Μητσοτάκης: Μείωση φόρων και επενδύσεις

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση επικρατεί στην Πειραιώς για τη συνολική εμφάνιση και τα μηνύματα που απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς, κατέστησε σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές από τον Αλ. Τσίπρα (και ότι δεν υιοθετεί την ατζέντα Αριστερά/Δεξιά) τόσο σε επίπεδο προγράμματος όσο και σε επίπεδο ύφους και συνολικής παρουσίας, έδωσε όραμα και πρόταξε τον ενωτικό λόγο έναντι του διχαστικού λόγου της κυβέρνησης.

Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν για «αρχηγική εμφάνιση», κατά την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα «ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο», χωρίς «ψεύτικες υποσχέσεις και λαϊκισμό». «Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον Τσίπρα, εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια μέσα από επιδόματα», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, διαχωρίζοντας πλήρως τις θέσεις του και το στίγμα του από τον πρωθυπουργό. Η μείωση φόρων και εισφορών και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης παραμένουν η κορωνίδα του προγράμματος της Ν.Δ., όπως φάνηκε και από νέες προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης και αφορούν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στην Πειραιώς δίνουν μεγάλο βάρος στις δύο τομές που ανακοινώθηκαν και αφορούν τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους μέχρι το 2021, καθώς και την τοποθέτηση υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, μέσα στο Μαξίμου, για τις επενδύσεις. Απαντώντας στην ερώτηση της «Κ» για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρωτοβουλία που ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι το πόσο χαμηλός ή υψηλός θα είναι θα καθορίζεται από τους δήμους. «Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο, θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει, αλλά και για τις παροχές που προσφέρει στους πολίτες», σημείωσε. Παραμένει η δέσμευση της Ν.Δ. για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% «για όλους», όπως υπογραμμίζει η Πειραιώς, προκειμένου το όφελος να καρπωθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

Η τελευταία επισήμανση έχει τη σημασία της, προκειμένου η Ν.Δ. να δείξει ότι ακόμη και στα μέτρα όπου φαινομενικά υπάρχει μια συμφωνία με τις εξαγγελίες Τσίπρα, η αντίληψη είναι διαφορετική. Η δεύτερη τομή αφορά τις επενδύσεις που σκοπεύει να προωθήσει με διαδικασίες fast track με πρόσωπο (υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ) που θα αναλάβει αυτό το σημαντικό χαρτοφυλάκιο. «Οπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατία. Γιατί όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει εθνικός λόγος να γίνει έτσι», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σαφή ήταν και τα ανοίγματα προς το Κέντρο, καθώς προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι θα τοποθετήσει πρόσωπα από την Κεντροαριστερά στην κυβέρνησή του, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και πρόσωπα προερχόμενα από την Αριστερά στα ψηφοδέλτια.

Την ίδια ώρα, ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ. απέκλεισε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι. «Δεν τίθεται θέμα προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι», σημείωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος (ρ/σ 247), προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. είναι ανοικτή για όσους «συμφωνούν με το πρόγραμμα και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη».

Εκδήλωση Ιδρύματος Κων. Μητσοτάκη

Μπορεί η αποτίμηση της Ν.Δ. για τη ΔΕΘ να είναι ότι το στοίχημα κερδήθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στην Πειραιώς κατεβάζουν ρυθμούς. Το αντίθετο, καθώς αυτή την εβδομάδα οργανώνονται δύο εκδηλώσεις. Η αποψινή (στις 19.00) στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι η ετήσια διάλεξη που οργανώνουν το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στη μνήμη του Κ. Μητσοτάκη. Τη φετινή διάλεξη (η πρώτη οργανώθηκε πέρυσι) θα δώσει ο καθηγητής Πολιτικών και Κλασικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Ράιαν Μπάλοτ με θέμα «Το θάρρος ως δημοκρατική αρετή και η σύγχρονη προοπτική του». Τη διάλεξη θα προλογίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μη φρενάρεις την ανάπτυξη» είναι ο τίτλος της έτερης εκδήλωσης, με θέμα τον ρόλο που διαδραματίζουν οι θεσμοί στην αναπτυξιακή δυναμική, που οργανώνει αύριο (στις 18.00 στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στο Σύνταγμα) το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Είναι η πρώτη εκδήλωση υπό τον νέο γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου, Γιάννη Μαστρογεωργίου. Πλην αυτού θα μιλήσουν οι Μιράντα Ξαφά, οι καθηγητές Δημήτρης Βαγιανός, Ελένη Λουρή, Χρήστος Κωτσόγιαννης, Γιάννης Τσουκαλάς, Μιχάλης Χαλιάσος και η σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Δόμνα Μιχαηλίδου. Την εκδήλωση δύο ενοτήτων (η ανεξαρτησία των θεσμών ως προϋπόθεση ανάπτυξης, ιδέες και πολιτικές για την αναπτυξιακή απογείωση) συντονίζουν οι Θοδωρής Πελαγίδης και Μιχάλης Αργυρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή